lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Hammer & Hanborg slår tillbaka: "Ingen diskriminering"

Publicerad: 19 november 2015, 13:07
Uppdaterad: 6 december 2015, 20:21

Rekryteringsfirman Hammer & Hanborg bemöter Mikael Theanders anklagelser om åldersdiskriminering.


AT

Amanda Törner

amanda.torner@dagensmedia.se


Mikael Theander, 58, har en lång och internationell erfarenhet från reklam- och pr-branschen, bland annat som kommunikationschef och teamleader för både större och mindre organisationer såsom Tetra Pak, Pergo och Springtime.

Som kulturintresserad menar han att tjänsten som kommunikationschef för Moderna Museet vore drömjobbet.

Tyvärr, menar Mikael Theander, har han ett handikapp som innebär att Moderna Museet aldrig kommer att se hans ansökan – nämligen sin ålder.

Det är anledningen till att han valt att skicka ett brev till Moderna Museets ledning, för att på så vis uppmärksamma dem på den åldersdiskriminering han upplever i kommunikationsbranschen. Brevet publicerades på Dagens Media som ett debattinlägg tidigare idag.

"Rekryteringsfirman ni anlitar, Hammer & Hanborg, har väldigt många gånger låtit min ansökan försvinna på grund av ålder. Knappast på grund av meriter med mitt långa CV. Så därför förblir jag osynlig för er!" skriver han i brevet.

Till Dagens Media säger Mikael Theander att han gjort 20-30 ansökningar via Hammer & Hanborg under sex år, vilket har resulterat i en enda intervju, trots sin långa meritlista med erfarenhet av kulturella insatser.

– Det är trist att uppleva att man är slut vid 58 års ålder, trots att man är extremt kvalificerad för en tjänst. Därför tycker jag det är viktigt att lyfta den här problematiken, säger Mikael Theander.

Lotta Fredrikson, vd på Hammer & Hanborg, menar däremot att åldersfrågan alltid är högt prioriterad i rekryteringsarbetet.

– Vi har sedan lång tid tillbaka jobbat med att försöka få bort de strukturella delar som kan främja åldersdiskriminering, och alla annan typ av diskriminering. Exempelvis frågar vi aldrig våra kunder vilken ålder de önskar att en person till en viss tjänst ska ha, vi gör inget urval baserat på ålder och presenterar heller inga kandidater utifrån ålder, säger Lotta Fredrikson till Dagens Media.

Hon menar vidare att Hammer & Hanborg alltid är noga med att poängtera att potential ligger i fokus, och att potential och ålder inte har någon koppling.

Hur reagerar ni på det här brevet?

– Med anledning av det gjorde jag ett stickprov av de processer vi har på gång just nu, och tittade på vilka kandidater vi har gått vidare med i rekryteringen till olika tjänster. Det visade att vi har en spridning på 20-25 år mellan kandidaterna, vilket tyder på att det inte finns någon strukturell åldersdiskriminering i det här fallet. Däremot råder det en väldigt tuff konkurrens på marknaden, och det ska man vara ödmjuk inför.

LÄS OCKSÅ:

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev