Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Gudrun Schyman (Fi): "Jag ser det förra valet som en enda stor kickoff"

Publicerad: 6 december 2014, 05:34
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:18

Feministiskt initiativ laddar om kanonerna inför nyvalet i mars. Gudrun Schyman ger sin syn på Stefan Löfven, SD och chanserna att komma in i riksdagen.


Ämnen i artikeln:

Gudrun SchymanSverigedemokraternaFeministiskt Initiativ

I en av de sista opinionsnmätningarna inför riksdagsvalet i september passerade Feministiskt initativ för första gången 4-procentspärren.

Valnatten blev dock en besvikelse för det rosa partiet som bara lyckades skrapa ihop 3,12 procent av rösterna.

Men efter att statsminister Stefan Löfven utlyst ett nyval i mars nästa år föds nu hoppet om att feministerna ska få en revansch och ta plats i Sveriges riksdag.

– Vi har goda förutsättningar eftersom att utgångsläget är mycket bättre. Nu får vi valsedlar betalda och distribuerade till vallokalerna och det är en stor utmaning att göra själv, säger Gudrun Schyman till Dagens Media och fortsätter:

– Vi fick ju också ett stort genombrott förra valet och fick många röster. Vi har representation i väldigt många stora kommuner och har redan nu märkts och hörts och varit med och format majoritet i bland annat Stockholms stadshus.

Enligt Gudrun Schyman har många sett att det faktiskt spelar roll att feministerna tar plats, vilket var Fi:s paroll under förra valet.

– Efter förra valrörelsen såg folk att det faktiskt går. Vi har ju nu också ett parlamentariskt läge där vi kan bli väldigt betydelsefulla i och med att vårt inträde i riksdagen fråntar Sverigedemokraterna sina möjligheter till utpressning.

Vad tycker du om att Stefan Löfven utlyste nyval?

– Det fanns ingen annan möjlighet eftersom att det parlamentariska läget var blockerat. Det gick inte för regeringen att få igenom budgeten och det fanns ingen annan lösning eftersom att SD lovat att sänka varje budget som inte har besparingar inom deras område, det vill säga flyktingmottagning och invandring.

Stefan Löfven kunde ju avgått, var inte det en möjlighet?

– Nej det kan man inte säga. Det var ju ändå inget annat block som kunde regerat. Det hade varit samma läge.

Hur tycker du att han har skött sig de här två månaderna som statsminister?

– Han har säkert gjort så gott han kunnat.

Feministiskt initiativs ekonomiska situation gör att partiet under förra valörelsen blev helt beroende av volontärarbete.

Situationen är densamma även inför nästa val.

Orkar ni med en valrörelse till, ni måste vara slitna?

– Jo naturligtvis, men vi fick också otroligt många nya medlemmar. Vi har 22 000 medlemmar och är därmed ett av de största partierna medlemsmässigt. Många stöttar oss och jag ser det förra valet som en enda stor kickoff. Nu börjar vi på allvar. Vi har hopp om att kunna få många på fötterna.

Har ni lagt upp någon strategi för valrörelsen?

– Vi har inget planerat än men vi har ett möte med styrelsen i helgen. Vi är ju som sagt volontärer allihopa och alla är upptagna med vanliga jobb. Själv är jag ute på en eftervalsturné som nu övergår i en förvalsturné, säger Gudrun Schyman och skrattar.

Är inte risken att ni bommar riksdagspärren ännu en gång och därmed försvagar vänstern? Jag tänker att många av era väljare taktikröstar på andra vänsterpartier nu.

– Det är det nog många som kommer göra men inte så många så att det spelar en avgörande roll. Det är viktigt att många förstår att det är viktigt att feministerna får fyra procenet om vi ska kunna bryta det här dödläget och hålla kvar en vänstermajoritet.

Är det inte ett ganska högt spel?

– Jo, men det kan slå åt bägge hållen. Det är alldeles tydligt att blockpolitiken har nått vägs ände. Vi är det enda partiet som kan låsa upp den här blockeringen när riksdagspartierna surrat fast sig vid sina budgetar.

Enligt Sveriges Radio, som citerar en uträkning från Statistiska centralbyrån, kommer nära 50 000 svenskar ha fyllt 18 år från den 15 september fram till nyvalsdagen den 22 mars.

Gudrun Schyman är säker på att det kommer påverka valutgången.

– Vi är det största partiet bland förstagångsväljarna och det är klart positivt.

Är inte även SD starka bland förstagångsväljarna?

– Det vet jag faktiskt inte. Men nu har de har väldigt klart visat att de är beredda att svika sina löften till pensionärerna och i frågan om mer pengar till vården. Allt det spelade ingen roll, de har bara en fråga och det är invandringen.

Nyligen stormade finansminister Magdalena Andersson mot SD, som hon kallar för ett nynyfascistiskt parti. Hur skulle du beskriva SD?

– Det är ett rasistiskt parti som har sina rötter i nationalismen och det borde man ha sagt tydligare redan tidigare. Jag förstår inte varför de andra partierna varit så mjäkiga i förhållande till SD.

Du vill se hårdare nypor mot SD?

– Jag vill att man ska tala om partiernas ideologi.

Vad är ditt viktigaste budskap till väljarna i år?

– Att jag tror att det är väldigt viktigt att vi hejdar SD:s utpressningspolitik. Det kan vi göra genom att man röstar in oss i riksdagen.

LÄS ÄVEN:

Hör Gudrun Schymans lördagslista här:

<iframe src="https://embed.spotify.com/?uri=spotify:user:dagensmedia:playlist:1qzGa9yGqbha3HIxgRRUX1" width="300" height="380" frameborder="0" allowtransparency="true"></iframe>

Dante Thomsen

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev