torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

GT och Way Out West i köttbråk

Publicerad: 14 augusti 2012, 08:12

Frida Boisen, digital chef för Bonnier Tidskrifter. Foto: Press

UPPDATERAD. Mitt under den vegetariska festivalen Way Out West kläckte GT idén att bjuda festivalbesökarna på prinskorvar och köttbullar. Ett tilltag som gjorde presschefen Joel Borg rasande.

Ämnen i artikeln:

Way out WestLugerFrida BoisenPR

DT

Dante Thomsen


Det var i torsdags förra veckan som Way Out West-arrangören Luger skickade ut ett pressmeddelande om att helgens festival enbart skulle erbjuda vegetarisk mat. Både för att minska festivalens klimatpåverkan och för att ifrågasätta varför en vegetarisk diet är det "onormala".

Det dröjde inte länge innan pressmeddelandet plockades upp av flera riksmedier och sedermera mynnade ut i hätska diskussioner i de sociala medierna.

Det var i samband med detta som GT, Expressens västsvenska edition, såg en möjlighet till en pr-kupp – att bjuda köttsugna festivalbesökare på köttbullar och prinskorvar utanför festivalen.

Men köttbullskuppen, som pågick i drygt 20 minuter och leddes av en reporter från GT, togs inte emot väl av Lugers pr-chef Joel Borg.

"Snart antirasistgala i Gbg. Då kommer GT stå utanför och dela ut hakkors-pins och huvudkåpor. "För att lyfta frågan med glimten i ögat", skrev han på Twitter under gårdagen.

Ett utspel som ledde till ett stort bråk och som fick GT:s nyhetschef Markus Hankins att kalla Joel Borg för en "köttskalle". Samtidigt anklagade Joel Borg tidningen för att ha bedrivit ett "smaklöst marknadsföringsjippo".

När dagensmedia.se når GT:s chefredaktör Frida Boisen för att reda ut begreppen beklagar hon att bråket fått så stora proportioner.

– Jag är själv en inbiten vegeterian sedan 16 år tillbaka och tycker att det vegetariska iniativet var jättebra, men tydligen tog Joel Borg väldigt illa vid sig. säger hon.

Hon menar också att "Kötthjälpen", som kuppen döpts till, inte alls ska ses som ett ställningstagande utan som ett skämt. Ett skämt som definitivt inte gick hem hos Joel Borg.

– Han tyckte inte alls att det var roligt och det är verkligen synd för det var absolut inte meningen att håna deras initiativ.

Repressalierna blev omedelbara.

– Jag skulle bevaka festivalen men helt plötsligt var min ackreditering borta. Näst efter nallebombningen i Vitryssland måste köttbullsbombningen över Way Out West vara det största som hänt i aktionsväg i år enligt Joel.

Joel Borg menar att ni inte tar miljöfrågan på allvar, förstår du den kritiken?

– Inte egentligen. Jag tycker snarare att han överreagerar väldigt kraftigt. Jag förstår faktiskt inte hur han kan bli så upprörd över att en reporter står där i 20 minuter och delar ut lite köttbullar och prinskorvar till de festivalbesökare som verkligen är sugna på kött, säger hon och fortsätter:

– Liknelsen med att vi skulle dela ut hakkors tycker jag är otroligt plump och konstig. Men som sagt, det var verkligen bara ett harmlöst skämt, även om det kanske inte var ett så bra skämt.

Joel Borg själv håller med om en sak – att det var ett dåligt skämt.

– Det var låg nivå av GT. Min tweet var min privata åsikt och miljöfrågorna är inget man ska skämta bort. Det är tyvärr akut och dags att vi gör något i dag, inte i morgon. Vi måste alla ta ansvar och det gäller särskilt media och andra som når ut till så många, säger han och fortsätter:

– Ska vår planet överleva är det dags att agera och sluta med att lätta upp frågan. Det är dags att folk tar miljön på allvar.

Han förväntar sig ingen ursäkt av GT.

– Nej, det handlar mer om att de borde ta ansvar och visa respekt för vårt ställningstagande.

Köttbråket till trots – nu planerar parterna att ses över en vegetarisk lunch för att mäkla fred.

– Jag tror att Joel har lugnat ner sig nu så vi har bokat en dejt där jag hoppas få förklara att det verkligen inte var något illa menat. Jag brinner verkligen för klimatfrågan och hoppas egentligen bara att vi kan mötas och må bra, säger Frida Boisen.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev