Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

PR

Grisbonden polisanmäler två reportrar

Publicerad: 5 November 2010, 06:47
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:33

För en vecka sedan blev det klart att det inte blir något åtal mot Lars Hultström, tidigare ordförande för Swedish Meats. Nu ska Lars Hultström polisanmäla två reportrar.


– Ekots reporter Daniel Öhman stod utanför min gård och det var förmodligen han som uppmanade ungdomarna att ta de där bilderna, säger Lars Hultström till dagensmedia.se.

Lars Hultström har varit i kontakt med riksåklagaren som menar – enligt Lars Hultström-  att eftersom reportern dragit nytta av publiceringen kan detta innebära ”medhjälp till olaga intrång”.

Det var den 24 november 2009 som Dagens Ekot toppade sin morgonsändning med nyheten om den påstådda vanvården av grisar på Blackstaby, en av Lars Hultströms gårdar.

Utredningen om den påstådda vanvården gjordes av Djurrättsalliansen men som Ekot tagit del av. Lars Hulström tvingades efter några dagar att avgå som ordförande för köttböndernas organisation Swedish Meats och som styrelseledamot på HK Scan och svenska djurhälsovården.

Medan Djurrättsalliansen filmade inne på gården väntade Ekots reporter Daniel Öhman utanför, för att övertyga sig om att bilderna och ljuden var äkta.

- Jag vill också veta om det är ok att medier använder sig av material som man vet har tillkommit på ett olagligt sätt, säger Lars Hultström.

I ett liknande fall från 1973 dömdes  två av de idag mest kända journalister Eric Fichtelius och Jan Guillou för olaga intrång respektive medhjälp till olaga intrång.

På den tiden var Jan Guillou redaktör på Folket i Bild. Guillou uppmanade frilansreportern och nuvarande vd:n för UR, Erik Fichtelius att ta sig in på ett fabriksområde. Jan Guillou och Eric Fichtelius dömdes till 20 dagsböter.

– Det var Djurrättsalliansen förslag att vi skulle åka till Lars Hultströms gård, säger Daniel Öhman, reporter på Dagens Ekot.

Daniel Öhman belönades 2008 med Guldspaden av föreningen Grävande Journalister för sin nyhet om Ericssons mutaffärer på 1990-talet.

Lars Hultström funderar även på att polisanmäla Christian Catomeris som är idag SVT:s Bryssel-korrespondent för olaga intrång. Hultström menade att Christian Catomeris filmade inne på gården utan hans tillstånd i november förra året.

– Jag såg varken någon grind eller inhägnad. Jag uppfattar bara att det fanns en skylt till gården. Vi lämnade området när en förman bad oss göra det. Men sen kom Lars Hultström och då bjöd han in oss och ville att vi skulle filma, säger Christian Catomeris.

För en månad sedan polisanmälde Lars Hultström två personer från Djurrättsalliansen för olaga intrång, samma personer som berättat för polisen om vad de ska ha sett på Hultströms gård.

Tonchi Percan

linnea.kihlstrom@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.