Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag03.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

PR

Graylings vd fick gå på dagen – Dagens Media avslöjar turerna

Publicerad: 16 September 2014, 21:00
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:25

Graylings tidigare vd Carina Lindberg Glavå tvingades gå på dagen. Dagens Media kan i dag avslöja att hon låtit sin man fakturera Grayling stora belopp. "Detta känner ägarna i England till", säger en källa med insyn.


Flera konsulter fick sätta sig i tuffa förhandlingar på pr-byrån Grayling förra året. Ett stort antal medarbetare tvingades lämna bolaget, då de brittiska ägarna Huntsworth drog åt tumskruvarna.

Dagens Media kan i dag berätta att vd:n Carina Lindberg Glavå kallade in sin make, som är docent i arbetsrätt, för att hantera uppsägningarna. Flera uppgiftslämnare beskriver hur han fakturerat Grayling stora belopp.

– Det är ju pengar som landade direkt i parets hushållskassa. Det är mycket tveksamt, säger en uppgiftslämnare.

Internt motiverades upplägget med att maken ska vara en Sveriges mest kunniga på området, samt att det skulle bli mycket billigare än att anlita en stor advokatbyrå.

Dagens Media har tagit del av en av Carina Lindberg Glavås makes fakturor. Den är från makens enskilda firma och utställd till ”Grayling Citigate Norden AB att. Carina Lindberg-Glavå”. Fakturan, som ska vara en av flera, är på totalt 75 000 kronor.

Carina Lindberg Glavå säger sig vara bunden av kontrakt som gör att hon inte får prata om Grayling.

Med anledning av uppgifterna om affärerna mellan hennes man och Grayling känner hon sig dock tvingad att ge sin bild av saken.

– Redan innan jag blev vd hade Grayling i Sverige samarbetat med min make. När vi stod inför att behöva göra många uppsägningar, och behövde rådgivning, presenterade jag honom som en tanke.

Enligt Carina Lindberg Glavå var det sedan hennes överordnade i London som fattade beslutet att återigen anlita hennes man.

– Det blev i princip en order, då det ansågs vara billigt och bra, säger hon och tillägger:

– Jag tycker att det är djupt oetiskt att dra upp detta nu och framställa det som att det finns en koppling till att jag fick gå. Det finns ingen sådan koppling.

I oktober 2012 tog Carina Lindberg Glavå över som vd för Grayling i Sverige. Ett knappt halvår senare gjorde sig bolaget av med sin svenske styrelseordförande Carl-Johan Wachtmeister. Därmed rapporterade Carina Lindberg Glavå direkt till Graylings brittiska ägare Huntsworth.

– Man ville ge henne utrymme och mandat att agera, säger en uppgiftslämnare.

Carl-Johan Wachtmeister uppger för Dagens Media att han aldrig sett eller attesterat några fakturor från Carina Lindberg Glavås makes bolag.

– Inte under min tid. Men jag har senare hört talas om att de existerar, säger han till Dagens Media.

I juni i år meddelade Carina Lindberg Glavå att hennes uppdrag – att vända mångmiljonförlusterna till vinst – var genomfört. I en intervju med Dagens Media uppgav hon att 2013 blev ännu ett förlustår, men att bolaget under årets fjärde kvartal för första gången sedan Huntsworth tog över ägandet visade svarta siffror.

– Mitt uppdrag är slutfört. Nu vill jag vara konsult, sade Carina Lindberg Glavå.

Kort därpå fick hon sparken från Grayling.

– Hon fick lämna in dator och nycklar och gå på dagen, säger en uppgiftslämnare.

– En dag kom hon bara inte till jobbet, säger en medarbetare och fortsätter:

– Vi fick väldigt knapp­händig information.

Det officiella skälet ska, enligt uppgifter från flera källor, vara att Carina Lindberg Glavå ”agerat illojalt” genom att i intervjun med Dagens Media avslöja icke offentliga siffror parat med ett uttalande om att Huntsworth ”hörde av sig varje dag och undrade var deras pengar var”.

Det ses dock som ett svepskäl, berättar flera uppgiftslämnare. Istället ska det verkliga skälet finnas i den spricka som uppstod mellan Grayling i Sverige och de brittiska ägarna.

Källor med insyn beskriver hur de drivit en hårdför linje och velat införa lönestopp. Det kollektivavtal som Carina Lindberg Glavå tecknade gjorde det senare omöjligt.

Uppgiftslämnare berättar hur Huntsworth och Graylings globala ledning velat göra sig av med Carina Lindberg Glavå.

– De ville nog också slippa betala hennes lön under uppsägningstiden, säger en uppgiftslämnare.

Fem år med Grayling – detta har hänt

2009

Huntsworth köper byrån Citigate & Trimedia, som i sin tur härstammar från Sund Kommunikation.

2010

Byrån byter namn till Grayling.

Under vd:n Peter Eriksson har Grayling medvind – och inleder en anställningsoffensiv. Namn som Mårten Lundberg, Charlotta Friborg och Carsten Carlsson knyts till byrån.

Byrån vinner prestigeuppdraget för Google i Sverige. Andra kundvinster är Telenor och Botkyrka kommun.

2011

Malmökontoret expanderar.

Bolaget redovisar en vinst på 6,5 miljoner kronor och en byråintäkt på 60,9 miljoner kronor för sitt första verksamhetsår under namnet Grayling.

Leif Andersson, en av grundarna till Sund Kommunikation, lämnar byrån. PA-chefen Christian Ekström slutar också. Vd:n och grundaren Peter Eriksson väljer att sluta. Mårten Lundberg tar över vd-stolen.

2012

Aftonbladets förre chefredaktör Anders Gerdin blir seniorkonsult på Grayling. Därmed lämnar han Weber Shandwick.

Seniorkonsulten Nina Nygaard och kreativa chefen Torbjörn Runvik lämnar för att starta eget.

Mårten Lundberg lämnar vd-stolen efter mindre än ett år. Carina Lindberg Glavå tar över.

Carl-Johan Wachtmeister, siste kvarvarande grundaren, lämnar Graylings ledning och ordförandeposten. Då Carina Lindberg Glavå ska rapportera direkt till London finns ”ingen funktion” för honom som ordförande.

Carsten Carlsson, chef för Stockholmskontoret, lämnar.

2013

Under våren genomför Carina Lindberg Glavå en rensning där ett flertal medarbetare tvingas lämna byrån.

2014

Carina Lindberg Glavå slutar som vd på Grayling, den tredje vd:n på lika många år.

Alliansen mellan Graylings Malmökontor och Malmöbyrån RHR spricker.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.