Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag26.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

PR

Göran Persson i toppen av vapenlobbyn

Publicerad: 1 November 2010, 07:50
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:33

Svenska Freds utser förra statsministern, numera pr-konsulten, Göran Persson till Sveriges främste vapenlobbyist.


Ämnen i artikeln:

PrimeJKL

I rapporten ”Så snurrar vapenkarusellen” listar Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen Sveriges tio mäktigaste vapenlobbyister.

Göran Persson toppar listan, dels för sitt engagemang i svensk försvarsindustri under sin tid som statsminister, och dels för sitt arbete för vapenföretaget BAE Systems Hägglunds som pr-konsult på JKL.

Företaget betalar årligen 1,8 miljoner till JKL, enligt Svenska Freds.

På listan finns även förra Prime-konsulten Toni Eriksson, sedan i somras kommunikationsdirektör på Försvarets Materielverk, FMV, affärsmannen Marcus Wallenberg, pensionerade Rapport-reportern Christer Åström och förra (S)-ministern Jan Nygren.

Enligt Svenska Freds finns det en olämplig "svängdörrspolitik" inom svensk vapenpolitik, där "där ledande företrädare vandrar mellan politik och näringsliv med en egen dold agenda". I en debattartikel i Göteborgs-Posten i oktober kräver organisationen större öppenhet och garantier på att politiker och tjänstemän inte har personliga bindningar till vapenindustrin.

Kristin Djerf

kristin.djerf@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

PrimeJKL

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.