Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag28.02.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

PR

Göran Hägglund: "Det blir Trump mot Hillary"

Publicerad: 27 Februari 2016, 09:00
Uppdaterad: 29 Februari 2016, 08:07

Göran Hägglund.

Tidigare kd-ledaren tar klivet in i pr-världen: "Jag hoppas att människor kommer se mig så som jag var tidigare".


Ämnen i artikeln:

NarvaGöran Hägglund

Göran Hägglund, vart är du på väg?

– Haha, bra fråga, vart är jag på väg. Göteborg kanske.

Hur kommer det sig att du börjar som rådgivare på Narva?

– Jag har fått väldigt många förslag från personer och företag om vad jag borde företa mig och det är en väldigt trevlig situation. Intresset för avdankade politiker är mycket större än jag trodde.

Varför blev det just Narva?

– Jag kände att det skulle passa mig bäst just för att det handlar om personerna i ledningen, företagets storlek och att deras kundstock ser väldigt intressant ut.

Hur känns det att lämna politiken helt för att hoppa in i pr-branschen?

– Det känns väldigt bra. Jag tror att det är så att man har en väldig nytta av att vara på ena sidan om man ska till den andra sidan. Allt handlar om att vi ska ta rationella och ta bra beslut. Det ligger i allas intresse att få det.

Vad hoppas du åstadkomma som rådgivare på Narva?

– Jag är ju nybörjare så än så länge har jag ett och annat jag behöver lära. Men jag tror också att jag har en del att bidra med. När jag var politiker befann jag mig i de mest komplicerade miljöer man kan hamna i när det kommer till att fatta beslut.

Har du fått något första uppdrag?

– Nej jag har inte börjar ordentligt än, mer än att jag börjat prata med folk om att jag börjat.

Media har tidigare frontat dig som den humoristiska politikern som alltid haft ett ess i rockärmen. Kommer du vilja ha samma profil i pr-segmentet?

– Haha jag tror jag förstår vad du menar. Livet är outhärdligt utan humor så jag hoppas att människor fortfarande kommer se mig så som tidigare. Det jag tycker är så fantastiskt är att jag som nybliven 57-åring har fått ännu en möjlighet att starta om på ett helt nytt område. Men att jag kommer förändras till viss del, det tror jag.

Om du skulle säga några saker som är viktigt att tänka på som PR-konsult, vilka skulle det vara?  

– Öppenhet och tydlighet och vad man vill åstadkomma. Det ökar respekten. I dagens mediaklimat så är det oftast en dålig ide att huka sig och tro att saker blåser förbi. Man måste tidigt ge sin sida av händelser.

Du har även jobbat med uppdrag för regeringen att hitta fördelar med att höja pensionsåldern. Om du fick bestämma helt själv, hur länge skulle du kunna tänka dig att jobba?

– 22 år, men man måste få ihop till en pension också, haha. En gång i världen var jag försäkringskonsult och sålde pensionsförsäkringar. När jag då frågade människor när de ville gå i pension så fick jag ofta motfrågan, när får jag senast kan gå i pension? De allra flesta vill fortsätta och känna sig behövda. Jag skulle bli förvånad om jag inte fortsätter jobba om tio år. Om jag får behålla hälsan.

Om vi går till att du var en av de tävlande i "På spåret". Hur kändes det att vara med i programmet och att vara så nära vinst?

– Jag tyckte inte vi var så nära vinst om jag ska vara helt ärlig. Utan Jesper Rönndahl och Elisabeth Höglund var mycket bättre än vad vi var. Men hade någon sagt inför den första matchen att vi skulle komma tvåa då hade jag inte vågat tro det. Det gick mycket bättre än vad vi vågat hoppats på och det var otroligt roligt att få vara med och att få tävla mot så duktiga lag.

Pluggade du på mycket innan programmen?

– Nej min inställning var att det jag inte lärt mig nu, kommer jag inte heller lära mig den korta tid innan programmen börjar. Sannolikheten att lära mig just de sakerna är nästan noll. Men jag kan säga att mitt sätt att se på tillvaron har förändrats sen "På spåret". För nu när jag ser någonting i tidningen eller på tv så kan jag själv tänka, det här kan komma på, På spåret.  

Det är många städer du fått upptäcka under alla programmen, vilken skulle du säga är din favorit?

– New York, utan tvekan. Där finns allt, även de svenskar som aldrig varit där kommer känna sig som hemma. Just för att man känner igen sig så mycket av filmer och böcker. Det finns också utrymme för en vänlighet som överraskar. Nu när jag svarat på frågan, innebär det här att jag vunnit en resa till New York?

Om vi fortsätter att prata om USA. Vilka två valkandidater tror du kommer sluta upp sida vid sida?

– Hade du frågat mig den här frågan för inte så länge sedan så hade jag svarat på annat sätt, men jag tror det blir Donald Trump mot Hillary Clinton som kommer stå där. Jag sa tidigare att Trump aldrig kommer att hålla, men delstat efter delstat betas av och han vinner och vinner.

Sista frågan, nu när det är helg, vilken artist går varm på din Spotify för tillfället?

– Just nu håller jag på och lyssnar in mig på Erik Church som är en amerikansk country artist. Han kommer spela på Cirkus i Stockholm på måndag. Så då gäller det att man övat in låttexterna.

Johanna Holmgren

johanna.holmgren@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

NarvaGöran Hägglund

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.