Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

PR

Frölunda Indians DO-anmäls av nordamerikansk indian

Publicerad: 5 Maj 2015, 06:27
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:02

Frölunda Indians namn och logotyp har fått en man att se rött. Nu anmäler han klubben till Diskrimineringsombudsmannen.


Det var på 90-talet som Göteborgslaget "Västra Frölunda" bytte namn till "Frölunda Indians". Klubbmärket blev en indian i klassisk fjäderskrud.

Nu tycker en man att det får räcka med klubbens användare av indianer. I sin anmälan till DO skriver han att han själv är en nordamerikansk indian och att han i ett halvår har försökt nå "Frölunda Hockey" utan att lyckas. Han skriver också:

"Jag vill anmäla deras logga till er och jag vill kräva att den förändras eftersom den är kränkande mot alla indianer och den använder en stereotyp bild av indianer".

Mats Grauers, ordförande i "Frölunda Hockey", säger att han tar anmälningen på allvar men att han inte tror att den kommer att gå igenom.

– Jag har svårt att förstå det här, men varje människa har rätt att göra en anmälan och pröva sin sak. Upplever den här personen att loggan och namnet är kränkande så får man ha respekt för det, men jag delar inte uppfattningen, säger Mats Grauers till Dagens Media och fortsätter:

– Vi ser indianen som en positiv symbol och det har aldrig varit tal om att kränka eller såra en folkgrupp.

Ni har ju börjat använda er av hashtaggen #vigerossaldrig. Kommer ni att applicera den även på det här?

– Nej, det kommer vi inte. Men jag tror inte att frågan kommer att få någon dignitet. I USA finns det många lag som använder sig av indiansymboler, så det är inget ovanligt.

Mannen skriver att han har försökt nå er i ett halvår. Känner du igen det?

– Nej. Jag beklagar om det är så, men det skulle förvåna mig. Jag har ingen minnesbild av att någon har bett mig ringa upp en person i det här ärendet. Däremot var det en kvinna som skrev en insändare eller debattartikel i en mindre tidskrift som handlade om vårt klubbmärke. Då blev jag uppringd av några journalister och sa ungefär samma sak som jag gör till dig nu.

Andreas Gabrielsson

andreas.gabrielsson@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.