Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag18.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

PR

För ytlig rapportering från Almedalen

Publicerad: 9 Juli 2012, 06:48
Uppdaterad: 6 December 2015, 14:16

En majoritet anser att rapporteringen från Almedalen är för ytlig, enligt Netigates Almedalspanel. Samtidigt anser de flesta även att den stora mängden journalister som närvarar under veckan är motiverad.


Ämnen i artikeln:

AlmedalenNetigatePolitikerveckan

Som dagensmedia.se tidigare har berättat så riktade statsvetaren Maria Wendt skarp kritik mot bevakningen av Almedalen under bokförlaget Atlas och Agenda PR:s seminarium "Har medierna gjort Almedalen till ett spektakel".

– Fokuseringen på liverapporter, snabba analyser och den stora mängden utspel borgar inte för en kritisk och analyserande journalistik. Det är ett trist slöseri att man inte kan få till ett politiskt samtal på en lite högre nivå trots alla politiker som är på plats, sade Maria Wendt bland annat.

Hon fick dock mothugg av bland andra UR:s vd Erik Fichtelius, som ändå valde att rikta en känga mot journalisterna som rapporterar från Almedalen.

– Det är så många som anordnar seminarium här att det inte längre går att anordna ett seminarium i en fåfäng förhoppning om att få till en artikel i tidningen. Däremot bidrar den navelskådande och narcissistiska journalistiken till att det blir ett spektakel, sa han bland annat.

När Netigate nu har undersökt besökarnas inställning till mediebevakningen så står det klart att de flesta anser att bevakningen bör vara mer djuplodande.

53 procent av de besökare som deltagit i Netigates Almedalspanel anser att rapporteringen från Almedalen är för ytlig. Samtidigt anser 60 procent av de tillfrågade att det är motiverat att hela 600 - 700 journalister är på plats under Almedalen.

Undersökningen visar också att 57 procent inte anser att politiska frågor får för lite utrymme under Almedalsveckan och att hela 63 procent anser att nätverkandet är viktigare än politiken under Almedalsveckan.

Detta går på tvärs mot vad Erik Fichtelius under seminariet sa om just den politiska aspekten av Almedalsveckan.

– Jag vill hävda att Almedalen har ändrat karaktär. Det är inte längre bara en medieföreteelse utan ett politiskt samtal, sa han.

102 svar ingår i undersökningen. Mer information om Netigates undersökningar under Almedalen finns här.

Elin Hanspers

elin.hanspers@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.