Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag04.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

PR

"Finns inga fjärde statsmakter"

Publicerad: 6 Juli 2012, 13:54
Uppdaterad: 6 December 2015, 14:16

Aftonbladets Lena Mellin och Agendas Camilla Kvartoft vänder sig emot beskrivningen om statsvetare som den fjärde statsmakten. Det stod klart vid ett seminarium om just statsvetare som den fjärde statsmakten.


Ämnen i artikeln:

AlmedalenPolitikerveckan

I dag höll Statsvetenskapliga förbundet ett seminarium med fokus på statsvetare som den fjärde statsmakten. Seminariet utgick från frågeställningar som vad statsvetarnas starka ställning i medierapporteringen innebär för för den politiska debatten och och varför medierna använder statsvetare istället för egna politiska kommentatorer.

Seminariet tog dock en oväntad vändning när både båda de inbjudna journalisterna, Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin och SVT Agendas redaktör Camilla Kvartoft, redan inledningsvis sade att de inte trodde att statsvetare utgör den fjärde statsmakten.

- Jag tycker verkligen inte att statsvetenskapen är den fjärde statsmakten, politiker lyssnar mer på politiker än på er statsvetare, sade Camilla Kvartoft.

-  Jag tror inte att statsvetare är den fjärde statsmakten, men jag tycker att de kan användas för att säga saker som man tycker borde bli sagt, sådant som politiker inte vill säga, sade Lena Mellin.

Camilla Kvartoft sade också att det är mycket vanligare att ta in ledarskribenter än statsvetare för att kommentera politiska frågor.

- Politiska reportrar är mer initierade. Statsvetarna kommer ett steg efter, de ska ta ett steg tillbaks och analysera. Vi använder oftare ledarskribenter efftersom de är bättre varudeklarerade och har mer spänst, sade hon.

Dagensmedia.se träffade efter seminariet Lena Mellin för att prata om hennes syn på påståendet.

- Det finns inga fjärde statsmakter som jag känner till. Om man delar upp det på detta vis så absolut inte, men experter används ju flitigt i media, säger hon till dagensmedia.se

Finns det ändå ett behov av en fjärde statsmakt?

- Klart att det behövs bevakning i en demokrati men media ses ju ofta vara den tredje statsmakten som ska granska de två övriga, om det nu finns en tredje statsmakt.

På vilket sätt är det tveksamt?

- Det finns fler kanaler i dag, och varje mediehus blir mindre viktigt. Åsiktsbildningen finns på flera platser.

Elin Hanspers

elin.hanspers@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

AlmedalenPolitikerveckan

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.