Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag18.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

PR

Experterna om Romson: "Politiker visar för lite känslor"

Publicerad: 25 November 2015, 13:34
Uppdaterad: 9 Maj 2016, 10:12

Åsa Romsons tårar kan väcka sympatier. Men gårdagens beslut om en stramare asylpolitik kommer att förändra Miljöpartiet.


Ämnen i artikeln:

WestanderPrime

Utökade id-kontroller, skärpta försörjningskrav, minskad rätt till anhöriginvandring och ålderskontroller av ensamkommande flyktingbarn.

Det är kontentan av beslutet som regeringen igår kommunicerade vid en presskonferens. Enligt Expressen var Miljöpartiet nära att lämna regeringen hellre än att ställa sig bakom den nya flyktingpolitiken.

Och det var med tårar i ögonen som Miljöpartiets språkrör Åsa Romson presenterade regeringens stramare asylpolitik.

Den typen av känsloyttringar är vi inte vana att se i politiken, men det behöver inte vara negativt, berättar Hanna Berheim, projektledare på pr-byrån Westander.

– Jag tycker generellt att svenska politiker visar för lite känslor och personligt engagemang. Åsa Romsons tårar kan nog väcka medkänsla hos många, jag tolkar dem som ett tecken på både trötthet och förtvivlan över att behöva fatta det här beslutet, säger hon och fortsätter:

– Det minskar självklart inte ansvaret för innehållet i beslutet, men Romsons agerande under presskonferensen har sannolikt mildrat den värsta kritiken.

Madeleine Sjöstedt, tidigare FP-politiker och idag seniorkonsult på Prime, tror däremot att tårarna kan spä på kritiken mot Åsa Romson:

– Generellt tycker jag att Åsa Romson har blivit en slagpåse för mycket som hon inte borde vara det för. Det här adderar till den bilden av henne. Att man som politiker visar sina känslor behöver inte vara fel, men samtidigt vill vi att de ska vara statsmannamässiga.

Men samtidigt tror Madeleine Sjöstedt att tårarna även kan väcka sympatier.

– Det här var ett plågsamt beslut att fatta och tårarna åskådliggjorde det. Det kan väcka sympatier inom Miljöpartiet och visar också att vissa saker inom politiken verkligen är viktiga på riktigt.

Hur tror du att beslutet påverkar Miljöpartiet?

– Beslutet förändrar Sverige som land och vår uppfattning om vad Sverige är för land. Det kommer också att förändra bilden av Miljöpartiet och medlemmarnas uppfattning om vilken typ av parti de är medlemmar i. Det kan förändra vilka som dras till Miljöpartiet i framtiden. Man kan tänka sig att de idealistiska krafter som Miljöpartiet hittills har samlat söker sig nya vägar, men det är väldigt långt kvar till nästa val, säger Madeleine Sjöstedt.

Westanders Hanna Berheim tror att betydelsen av beslutet kommer att hänga på historieskrivningen.

– Kommer det att ses som att MP hade uttömt alla möjligheter? Tycker MP-väljarna att det hade varit bättre att lämna regeringen? Beslutet kan komma att gynna V och C i väljaropinionen. De kan fortsätta driva sin flyktingvänliga linje och säga att de inte har tummat på sina principer.

Madeleine Nilsson

Redaktör

madeleine@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

WestanderPrime

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.