lördag1 april

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Eniroanställda kunde inte larma

Publicerad: 30 oktober 2014, 05:34
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:24

Skandaldrabbade Eniro saknade whistleblowing-funktion, kan Dagens Media berätta. Nu har bolaget snabbsjösatt en tillfällig lösning.


EW

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se


Utåt sett var söktjänstbolaget Eniro en börsraket. Under våren tredubblades börsvärdet.

Sen kom kraschen.

Svenska Dagbladet publicerade under hösten den första i en serie artiklar som nystade upp härvan med uppblåsta intäkter och tvivelaktig redovisning.

Eniro hade till skillnad från många börsbolag ingen funktion för interna whistleblowers. Enligt Svenska Dagbladet ville anställda slå larm redan i december 2013. Men de ska ha blivit överkörda av ledningen.

Kanske hade skandalen kunnat upptäckas tidigare – och därmed begränsas – om Eniro hade haft ett system för whistleblowers.

– Det är svårt att spekulera om. Vi har sedan tidigare olika kontrollsystem för finansiell rapportering, men kanske hade ett sådant system hjälpt oss att komma fram till detta tidigare, säger Christer Lundin, kommunikationschef för Eniro Sverige.

Parallellt med att bokföringsskandalen rullades upp tog Eniros styrelse och ledning beslut om att snabbt sjösätta en tillfällig lösning för rapportering av interna missförhållanden.

I Dagens Media #18 kartlägger vi de 20 största bolagens arbete med system för whistleblowers.

Som prenumerant kan du läsa artikeln digitalt.

 

Du som väljer att prenumerera på Dagens Media får tillgång till tidningens artiklar både på papper och digitalt. Här finns info om hur du som prenumerant läser tidningen digitalt.

LÄS ÄVEN:

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev