Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag13.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

PR

Efter pr-succén – tjejjouren byter namn

Publicerad: 14 April 2011, 04:56
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:14

De stod bakom Almedalens mest omtalade event – och kan vinna Guldägg ikväll. Men trots att Järfälla tjejjour blev rikskända väljer man att byta namn.


Ämnen i artikeln:

Sveriges kommunikationsbyråerSpotlight PRGyroGuldägget

Ett par veckor innan förra sommarens Almedalsvecka visste få vilka de var. Men efter Bordellen i Almedalen blivit en av veckans stora snackisar – och fått rikligt med press – var Järfälla tjejjour organisationen på allas läppar.

Tillsammans med reklambyrån Gyro och pr-byrån Spotlight har Järfälla tjejour också blivit rikligt prisade på flera landets tävlingar för kommunikation.

De dominerade Gyllene Hjulet och blev, tillsammans med Rädda Barnen, den mest prisade uppdragsgivaren i 100-wattaren.

Kampanjen är nu även nominerad i Sabre Awards – och har ikväll chans att vinna guldägg.

– Eftersom dessa frågor väcker uppmärksamhet förstod vi att det skulle bli någon typ av reaktion. Men vi visste inte alls i vilken uträckning bordellen skulle uppmärksammas. Väl på plats insåg vi snart att det funkade, säger Zandra Lundgren som är verksamhetsledare och jobbade med kampanjen för Järfälla tjejjour.

Trots att namnet blivit riksbekant har tjejjouren precis bytt namn. Istället heter man nu 1000 möjligheter.

– Vi jobbar numera med både killar och tjejer. Det blev ännu tydligare under arbetet med Bordellen i Almedalen att nästa steg i jämställdhetsarbetet är att jobba med både tjejer och killar.

– Ordet ”jour” kan också avskräcka ungdomar då man kopplar det till något väldigt allvarligt.

Syftet med Bordellen i Almedalen var att ändra människors attityd till sexköp. Något som Zandra Lundgren tror att kampanjen har lyckats med.

– Vårt fokus var att påverka efterfrågan genom att flytta fokus från den som säljer till den som köper sex. Vi kunde se på plats att många av de som vi pratade med inte riktigt visste vilka konsekvenser prostitution har, och många ändrade faktiskt åsikt.

Blir det någon uppföljare på årets Almedalsvecka?

– Nej. Vi fick ett statsbidrag på 2,2 miljoner kronor som vi har använt upp nu när kampanjen avslutas med en bok som vänder sig till ungdomar.

Vad betyder reklam- och pr-priser för er?

– För oss betyder det att kampanjen förlängs och lever vidare. Varje gång kampanjen lyfts gör det att frågan hålls aktuell längre.

Axel Lagerbielke på Spotlight PR säger att nyckeln till kampanjens framgång var ett genomarbetat pr-arbete – som startade långt innan Almedalen.

I botten hade man en undersökning om inställningen till sexköp.

– Det som gjorde att det funkade så bra var att man på ett effektivt sätt kunde integrera ett event med en aggressiv pr-kampanj där man utnyttjade en aktuell fråga och sedan stöttade det med reklam, säger Axel Lagerbielke och forstsätter:

– Vi lyckades genom pr lyfta frågan redan innan veckan, till exempel blev frågan toppnyhet i Rapport. När eventet väl genomfördes fanns frågan redan på mediernas agenda.

Tycker du, som pr-konsult, att det är klokt av dem att byta namn?

– De drivs inte av att var kända bland reklamare på Stureplan, utan de vill hjälpa tjejer som är utsatta. Det är i den målgruppen de vill vara kända.

Axel Lagerbielke säger att deras mätningar innan och efter kampanjen visar att attityden till sexköp förändrades.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.