Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Efter Filippa Reinfeldts sidbyte – Socialdemokraterna utreder karantänslag

Publicerad: 19 december 2014, 14:08
Uppdaterad: 30 mars 2016, 14:31

Socialdemokraterna vill stoppa politikernas snabba sidbyten.


Ämnen i artikeln:

Filippa ReinfeldtSocialdemokraterna

Det forna sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt, som drivit igenom privatiseringar av vården i Stockholm, värvas av den privata vårdkoncernen Aleris. Nyheten har givit upphov till starka reaktioner, främst från vänsterdebattörer.

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) kallade under fredagen till en presskonferens med anledning av nyheten.

– Vi har en tydlig tendens i att övergången mellan politiken och näringslivet ökar, sade han och fortsatte:

– När dessa intressen rekryterar tidigare beslutsfattare finns den en uppenbar risk för intressekonflikter. Bara misstanken om att politiker utnyttjar sina positioner eller exklusiva kunskaper för annans vinning än det allmänna skadar förtroendet i samhället.

Ardalan Shekarabi ville inte sätta sig till doms över Filippa Reinfeldts karriärval. Men han anser att utvecklingen, där allt fler politiker går till näringslivet, kräver nya regler.

Därför tillsätter regeringen en utredning. Den ska inte bara titta på regler – exempelvis om karantän – för statsråd och statssekreterare, utan för ledande befattningshavare inom kommun, landsting och stat.

– Det finns mot bakgrund av dagens händelser behov av att utreda vad som bör gälla inom hela den offentliga förvaltningen. Detta är en fråga som är så mycket större än enskilda individer.

Troligen är karantän ett av verktygen som kan användas.

– Det kan handla om karantänsregler. Vi behöver också kartlägga hur andra länder har reglerat denna typ av frågeställningar.

Målet är att utredningen ska mynna ut i lagförslag ”under mandatperioden”.

Frågan om karantän är långt från ny.

Socialdemokraterna öppnade i början av 2011 för lagstiftning kring hemliga partibidrag och lobbyisters arbete.

– Relationen mellan pengar och politik är fullständigt oreglerad i Sverige, vilket är ganska unikt. Det är nödvändigt att vi tar en ordentlig funderare kring hur vi ska få en större öppenhet inom detta område, sade Socialdemokraternas tidigare partisekreterare Ibrahim Baylan till Dagens Media.

Kort därefter lämnade han sin post som partisekreterare, och de blocköverskridande samtal som Baylan velat inleda blev inte av.

Dagens Medias rundringning till samtliga riksdagspartier visade dock då att allianspartierna var emot lagstiftning kring lobbyisters arbete.

Under ett seminarium i Almedalen 2013, arrangerat av pr-branschens organisation Precis, krävde partier ur båda blocken karantän för att stoppa toppolitiker som går direkt från sin post till att istället för att börja arbeta som lobbyister.

– Jag tycker att man ska ha en karenstid för statsråd, statssekreterare och generaldirektörer på ett år, sade Eva-Lena Jansson, som då satt i riksdagen och socialförsäkringsutskottet för Socialdemokraterna.

Även Folkpartiets dåvarande gruppledare Johan Pehrson var inne på lagstiftning.

– Jag tycker att man ska ha en karenstid på ett år, för att värja sig mot de misstankar som kommer fram, sade han.

Sten Tolgfors, Göran Persson, Anders Borg och nu Filippa Reinfeldt är några av dem som gått från politik till näringsliv eller pr-byrå.  

LÄS ÄVEN:

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev