Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag22.02.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

PR

Edelmans nya vd Sharon Reid är Deportivos karta och kompass

Publicerad: 19 Juli 2014, 05:08
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:18

Medan Sverige har semester arbetar hon för fullt med Deportivos integration i Edelman. För Dagens Media berättar Sharon Reid om nya jobbet som vd i Stockholm, djuren hemma på gården i Yorkshire – och varför hon håller utkik efter Tomas Brolin.


Ämnen i artikeln:

EdelmanDeportivo

Den tidigare Sverige-vd:n Linda Waxin vände Edelmanskeppet – hon förnyade verksamheten och ökade intäkterna med nästan 100 procent. Men efter pappans död bestämde hon sig för att ta ett steg tillbaka.

Samtidigt var koncernen på väg att köpa upp den svenska byrån Deportivo, för att stärka sin position i Europa – och vässa kreativa strategier, designinnovation och produktion.

I början av juni offentliggjordes köpet, och på plats i Stockholm för att styra verksamheten är nu Sharon Reid. Hon har jobbat inom koncernen i 16 år och handplockades närmast från Edelmans kontor i London.

Under Reids första veckor i Sverige visade Linda Waxin sin efterträdare Stockholmskontoret. Där besannades den bild som hon, och många andra inom koncernen, haft av svenskarna.

– Bilden ligger nära den generella bilden av svenskar. Att ni är kreativa, nyfikna, teknologiska, och får saker att hända. Det låter som en kliché när jag säger det nu, men kreativiteten är det som imponerat mest på mig under tiden här i Sverige, säger Sharon Reid till Dagens Media, och fortsätter:

– Jag har jobbat på London-kontoret under många år, och detta finns såklart även där. Men Stockholmskontoret är mindre och folk verkar ha lättare att komma igång och köra. De älskar att brainstorma och tänka ut olika sätt att göra saker. Du får verkligen en känsla av hur passionerade de är.

Finns det något som du tycker är dåligt i Sverige?

– Jag har noterat att det är väldigt mycket ledigheter. Det är enormt mycket lediga dagar. Jag har ju varit på plats under våren och förstått att det är mer då. Men även nu på sommaren är det mycket semester. Det kanske inte är negativt, men det är lite speciellt.

Presentationsbilderna på kontorets hemsida är en annan typisk skillnad mellan Stockholm och Edelmans andra kontor, enligt Reid. De svenska medarbetarna är avslappnade och poserar på olika sätt, medan medarbetarna i till exempel London poserar mer traditionellt mot en vit fondvägg.

Sharon Reid beskrivs som en trygg rekrytering. Hon kan koncernen väl, och har haft en nyckelroll i London där hon arbetat med att utveckla strategier för integrerade PR-team.

För några veckor sedan tog hon över som operativ chef för Stockholmskontoret på allvar, och planen är att hon initial ska köra på till början av nästa år. Under denna period pendlar hon.

– Jag har tre barn. Så jag har fått till ett flexibelt upplägg där jag är i Stockholm tre dagar i veckan. Jag är där när jag behöver vara där. Och arbetar hemifrån under resten av tiden, säger hon.

Hemma är ett större hus på landsbygden utanför York i norra England. Förutom tre barn och en man bor där även flera djur.

– Det är massor och av djur och barn som springer runt där. Det är en trevlig kontrast till mitt arbete.

På plats i Stockholm bor hon på Sheraton på Tegelbacken.

– Det är perfekt, för det är mellan vårt kontor och Deportivos. Så det funkar mycket bra.

Sharon Reid säger att Stockholm är den mest vänliga staden hon någonsin lärt känna. Under sin korta tid på plats har hon redan tagit med familjen för ett besök. Det slutade dock på Karolinska Universitetssjukhusets barnavdelning efter att hennes son trillat och slagit sig.

– De tittade till honom. Det var ingen större fara. Han tyckte att det var en spännande upplevelse i Stockholm.

Edelmans Europachef Michael Stewart har tydligt uttryckt att han har stora förväntningar på förvärvet av svenska Deportivo, som byter namn till Edelman Deportivo.

Köpet är ett viktigt steg mot ett geografiskt oberoende centre-of-excellence, där Deportivo ska vara med och bilda en stark kreativ ryggrad, hoppas Stewart. Enligt honom är det Sharon Reids förtroende inom organisationen som gör henne till rätt person att leda den utvecklingen.

– Jag kommer att jobba väldigt nära Deportivo-killarna med att integrera de två verksamheterna. Min bakgrund har alltid varit globalt arbete. Så jag kommer försöka identifiera internationella möjligheter för Edelman Deportivo. Och till sist hjälpa dem att hit the ground running. Mattias (Ronge) säger att jag är Deportivos karta och kompass i Edelman-organisationen. Jag ska helt enkelt hjälpa till att lyfta detta, för det finns så många möjligheter, säger Sharon Reid.

Är det ett svårt jobb?

– Nja, det skiljer sig mot vad jag gjort tidigare. Men att jobba med Mattias (Ronge), Stefan (Ronge) och Anders (Hallén) är fantastiskt. De är briljanta och passar bra in i Edelman. Så det är inte svårt. Men det är utmanande och annorlunda.

Vid sidan om arbetet är Sharon Reid mycket intresserad av fotboll – hon är sannolikt Sveriges första byrå-vd som håller på Leeds United. Redan som femåring väcktes hennes kärlek till laget, som nu huserar i brittiska andraligan (The Championship), när hennes pappa började ta med henne på matcher.

Sharon gjorde samma sak med sin son, som nu också är besatt av Leeds.

– Det som är härligt med att gå på fotboll med ett barn är att de inte finns någon cynism. Varenda match vi går på är han övertygad om att vi kommer att vinna med 6-0, och att det blir en fantastisk match. Han ser inte den andra sidan – hur fotbollen blivit business.

Tomas Brolin var väldigt missnöjd med sin tid i Leeds United...

– Ja, han lyckades inte. Han var mot slutet av sin karriär och lade på sig några kilon för mycket under sin tid här. Han värvades som en fantastisk spelare, men det funkade inte. Folk skrattade åt honom, tyvärr. Jag ska hålla utkik efter honom när jag är i Stockholm.

 

<iframe src="https://embed.spotify.com/?uri=https://play.spotify.com/user/dagensmedia/playlist/3QMHgFWy7e91GxzJlYT4nJ" width="300" height="380" frameborder="0" allowtransparency="true"></iframe>

 

Simon Andrén

simon.andren@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

EdelmanDeportivo

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.