Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag16.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

PR

"Det var en ring runt Thomas Östros"

Publicerad: 1 Juli 2009, 11:12
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:19

Den politiska trubaduren Jonas Karlsson berättar om urspårade SSU:are, folkpartiets musikaliska okunskap och hur Thomas Östros blev omringad med orden "fy på sig sosse".


Jonas Karlsson, 29, gör sitt andra år som tvärpolitisk allsångsledare i pr-byrån Springtimes regi. Tidigare var det hans far, Dan Karlsson, som ledde allsången.

– Han är politisk trubadur sedan 70-talet. Men någon måste ju ta över när gubbarna blir gamla, säger Jonas Karlsson, som till vardags jobbar som va-projektör i Stockholm.

Springtimes tvärpolitiska allsång går ut på att mer eller mindre förfriskade pr-konsulter, politiker och andra almedalsbesökare samlas på restaurang Friheten för att skråla med till politiska kampsånger - både blåa och röda.

– Det har tidigare varit en övervikt åt det röda hållet, men efter påtryckningar från allianspartiernas ungdomsförbund har vi fått ta in mer blåa låtar. Framför allt MUF var väldigt arga, berättar Jonas Karlsson.

Det röda blocket leder dock fortfarande är det kommer till vem som sjunger mest och högst.

– Förklaringen är nog att det finns en flera hundra år gammal kampsångstradition inom vänstern. Det har inte funnits samma behov inom borgerligheten.

Jonas Karlsson avslöjar att folkpartiets anhängare har stora problem med att sjunga med i deras alldeles egna kampsång "Folkpartimarschen".

– Det var massor av folkpartister där i måndags, men när jag började spela den blev det helt tyst, ingen kan den. Men en som kan sjunga den är Lars Ohly. Han sjöng den högt och tydligt nere i Almedalen 2006.

Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Thomas Östros, som var ett av de politiska högdjur som besökte pr-allsången i måndags, fick sig en musikalisk känga under kvällen.

– Gud i brallan har gjort en låt som heter "Fy på sig sosse" och den tyckte jag att vi skulle spela och alla höll med, säger Jonas Karlsson och fortsätter: 

– Men det var en som inte var så glad, det var Thomas Östros. Men efter en stund var Östros omringad av en ring av människor som sjöng den åt honom. Jag tror att Östros tyckte att det var kul.

Annars kan allsången bjuda på ideologiska överraskningar.

– Bengt Westerberg (tidigare partiledare för folkpartiet) stämde glatt upp i Staten och kapitalet. Han behövde inte ens allsångshäftet utan kunde den utantill. Det är så det ska vara, att man sjunger "varandras låtar".

Har det varit några skandaler under allsången?

– Nja. De flesta är medvetna om att medierna kan vara där. Men varje år är det ett gäng SSU:are som ballar ur. De sitter uppe på balkongen och skrålar "Internationalen" efter att själva allsången är slut i protest mot att den saknas i allsångshäftet.

Hur är Springtimes vd Maria Arnholms sångröst?

– Jag har inte hört henne sjunga annat en "Folkpartimarschen". Hon och Maria Leissner (tidigare partiledare för Folkpartiet), och några till sjöng den förra året. Jag uppfattade inte riktigt melodin, men Maria Arnholm kan säkert sjunga jättebra.

Springtimes sista tvärpolitiska allsång för i år hålls under onsdagskvällen.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.