Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

"Det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper varandra"

Publicerad: 10 januari 2013, 10:09
Uppdaterad: 6 december 2015, 13:59

Att angripa Annie Lööf på semestern var ett medvetet drag från Anna-Karin Hatt. För dagensmedia.se ger två pr-konsulter sin syn på Centerpartiets kris.


Ämnen i artikeln:

CenterpartietAnnie Lööf

Den djupa konflikten kring Centerpartiets nya idéprogram utspelar sig just nu inför öppen ridå, samtidigt som opinionsläget ser allt mörkare ut för det krisande partiet.

Nu får även den andre vice ordföranden Anna-Karin Hatt, Annie Lööfs främsta utmanaren till partiledarposten, hård kritik för sitt agerande i media.

– Det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper varandra. Att såga sin partiledare på sin blogg när vederbörande är på semester i Thailand är inte vad jag skulle kalla strategisk kommunikation, säger den s-märkta pr-konsulten Joanna Mossberg och fortsätter:

– Klart att det var medvetet. Hon visste att Annie Lööf skulle ha svårt att bemöta kritiken när hon var bortrest.

Birger Östberg är pr-konsult på Westander och han håller med om att Centerpartiet befinner sig i en mycket svår situation.

– Annie Lööf har gjort rätt som avbrutit sin semester för att kunna delta i den interna debatten. Det är nödvändigt för att hålla ihop partiet, säger han.

Joanna Mossberg tycker också att det var rätt av Annie Lööf att åka hem till Sverige.

– Internt i partiet sänder det helt rätt signaler.

Samtidigt menar Birger Östberg att strategin kan vara riskabel.

– Troligen måste Annie Lööf fortsätta att hålla en hög profil i den interna debatten, vilket är ett väldigt ovanligt agerande från en partiledare. Hon riskerar att beskrivas som överkörd av kongressen i flera frågor.

Hur påverkas väljarnas förtroende av splittringen i partiet?

– Det är absolut negativt för förtroendet, men när ett parti så tydligt ligger under fyraprocentsspärren skapar det till slut en desperation där människor tar till grepp som annars vare sig rekommenderas eller är tillåtna, säger han och fortsätter:

– Anna-Karin Hatt tycker säkert att situationen med den här kraftiga nyliberala omsvängningen är så allvarlig att det är ett större hot än vad splittringen i sig är.

Hur allvarlig är krisen ur pr-synpunkt?

– Den allvarligaste, och mer långvariga, krisen handlar om väljarflykten. Den interna splittringen är ett symptom på den oro som uppstått efter flera år med väldigt låga opinionssiffror.

Hur bör partiet sköta sin kommunikation inom den närmsta framtiden?

– Hade jag varit partistrateg skulle jag försöka profilera partiet tydligare mot klimat-, miljö-, och landsortsfrågor. Det drar säkert inga stora väljarskaror omedelbart men det går troligen bättre än för den här ideologiska nyliberalismen som inte har någon förankring i partiets historia, säger han och fortsätter:

– Sen är det viktigt att Annie Lööf fortsätter att agera på ett klokt sätt. Hon har ju skapat problem för sig själv med att säga att hon aldrig stått för månggifte trots att hon skrev om frågan på sin blogg.

Joanna Mossberg är inne på samma linje.

– Det är tråkigt om hon säger saker som hon inte kan stå för, men det kan också vara någonting hon säger för att hon är stressad. Då säger man dumma saker ibland. Men för väljarna är det inte det här som är viktigast. Med tanke på hur dåligt partiet ligger till i opinionsmätningarna kan det ju dessutom inte gå så mycket sämre. Det finns inte så mycket att skada.

Dagensmedia.se har flera gånger sökt Centerpartiets kommunikationschef Jenny Persson. Via en pressekreterare meddelar hon dock att hon har andra "kommunikativa utmaningar" att ta tag i.

Dante Thomsen

Ämnen i artikeln:

CenterpartietAnnie Lööf

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.