Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag16.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

PR

"De skulle stämma skiten ur oss"

Publicerad: 24 April 2013, 07:38
Uppdaterad: 6 December 2015, 13:47

Lyssna på skivan – men ni får inte säga vad ni tycker. Det kravet ställde Sony inför förhandslyssningen av Daft Punks nya skiva "Random Access Memories". Något som fick Expressens Anders Nunstedt och Aftonbladets Markus Larsson att storma ut ur lokalen.


Ämnen i artikeln:

ExpressenSonyAftonbladet

Sony har byggt upp en rejäl hajp kring Daft Punks nya skiva, som är den första sedan 2005. I går var det så dags för Sveriges journalister att höra skivan första gången.

Totalt deltog ett femtontal journalister som hämtades upp utanför Berwaldhallen i centrala Stockholm.

Men när journalisterna anlände till den påkostade förhandslyssningen – som anordnades på hemlig ort – tvingades de först att skriva på ett sekretessavtal.

Kravet som utformats av Sony: "Ni får lyssna på skivan – men inte skriva om hur den låter och vad ni tycker innan den 1 maj".

Det fick Expressens musikredaktör Anders Nunstedt och Aftonbladets musikjournalist Markus Larsson att storma ut ur lokalen.

När Dagens Media når Anders Nunstedt beskriver han kontraktet som "luddigt" och situationen som ohållbar.

– Det är oerhört märkligt faktiskt att de lägger ned tid och pengar på att bjuda in ett stort antal journalister och inte kommunicerar ut vad som gäller, säger Anders Nunstedt och fortsätter:

– Det var två timmar som gick åt helvete. Men bortsett från det har jag inga problem med att respektera recensionsdatum om de hade kommunicerat det.

Samtidigt berättar Anders Nunstedt att journalisterna gjordes väl medvetna om konsekvenserna av ett avtalsbrott.

– De skulle stämma skiten ur oss och dra oss inför svensk domstol, säger han.

Markus Larsson tycker att det hela är fånigt.

– Kontraktet var så luddigt formulerat att det gick att tolka hur som helst. Vi fick inte skriva varken vad vi såg eller hörde och då blir det ju helt ointressant för en nyhetstidning att ens vara där, säger han och fortsätter:

– Det var löjligt och oproffsigt. Nästa vecka får vi ju dessutom lyssna utan att skriva på ett kontrakt så vad är poängen?

Har du varit med om något liknande tidigare?

– Aldrig, det här är någon slags ny nivå. Och det verkar inte som att skivbolaget själva ens hade tänkt på att läsa kontraktet.

Inte heller Anders Nunstedt har varit med om någon liknande, men berättar att de andra journalisterna valde att stanna och skriva under avtalet.

– Men de kanske inte vet vad de skrev under.

Markus Larsson tycker att man som journalist ska akta sig för att skriva på kontrakt som ingen förstår.

– Ingen begrep ju vad det gick ut på och för mig är det helt obegripligt att man skriver på det. Men visst, P3 fick i alla fall med sig en låtlista när de skrev på kontraktet. Grattis, det var kul att läsa.

Upplever du att kraven från skivbolagen har blivit hårdare?

– Ja, kontrollbehovet har ökat sedan fildelningen slog igenom. Det märker man på alla sätt. Ofta bestäms ju det här utomlands och där är musikbranschen dessutom mycket mer korrumperad än i Sverige, säger Markus Larsson och fortsätter:

– Där går journalisterna med på vad fan som helst för att träffa de här stjärnorna.

Har Sony hört av sig efter att ni lämnade förhandslyssningen?

– De har beklagat att det blev så här, men så mycket mer kan jag inte säga om det, säger Anders Nunstedt.

Sveriges Radio har också publicerat en ljudinspelning som fångade när journalisterna vägrade skriva på avtalet.

Dagens Media har sökt Sonys pr-ansvariga i Sverige.

Dante Thomsen

Sebastian Parkkila

Ämnen i artikeln:

ExpressenSonyAftonbladet

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.