Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

De sågar (S) krishantering: "Slarvigt och oskickligt"

Publicerad: 15 april 2013, 15:16
Uppdaterad: 6 december 2015, 13:49

Socialdemokraternas krishantering kring Omar Mustafa får underkänt. "De kastade honom till vargarna", säger K-street advisors Staffan Dopping.


Ämnen i artikeln:

Ullman PRSpringtime

Det var i helgen som krisens kulmen nåddes när Omar Mustafa meddelade att han lämnar alla sina uppdrag för Socialdemokraterna. Presskonferensen som hölls på Sveavägen 68 i lördags kväll hade föregått av en veckas extrem turbulens efter att Omar Mustafa valdes in i partistyrelsen.

– Att överhuvudtaget föreslå en så ifrågasatt person som Omar tyder inte på någon näsa för varken valstrategi eller PR. Och detta har varit känt för de inblandade länge, säger Harald Ullman, vd för Ullman PR.

Hur tycker du att socialdemokraterna har hanterat krisen?

– Det är alltid lätt att sitta på läktaren och tycka till men det blev en pr-katastrof. Väljare som ogillar islamism blev oroliga och nätverket runt Islamiska förbundet blev ursura. Man brände ljuset i bägge ändar så att säga, säger Harald Ullman.

– Och sen vägrade man svara på medias frågor och stängde av telefonerna. Inte direkt något vi som PR-rådgivare brukar rekommendera, fortsätter han.

Maria Tengroth, konsult i pr-byrån Aspektas public affairs-team håller med om att partiet skött kommunikationen dåligt:

– En huvudregel när det gäller kommunikation är att mottagarna ska förstå vad som händer och varför det händer. I det här fallet har båda delarna fallerat, säger hon.

Johanna Elgenius, pr-konsult på Springtime:

– Framförallt visar detta på brist i ledarskapet. Att inte Omar får stöd, varken från dem som nominerat honom eller från den styrelse han satt i, visar på ett stort ledarskapsproblem, säger hon och fortsätter: 

– Om man väljer in en person i ledningen måste man också kunna försvara honom när det dyker upp sådana här saker. Partier som inte håller ihop internt kan inte heller hålla ihop externt. Man måste alltid kunna stå upp för sina partimedarbetare, att inte Stefan Löfven och de andra gör det tyder på dåligt ledarskap. Att man hanterar det hela på det här sättet visar att man inte tar ansvar.

Även Staffan Dopping på K-street advisors tycker att krishanteringen har stora brister:

– De har skött det slarvigt och oskickligt på flera sätt, både när det kommer till situationen innan krisen och hanteringen av själva krisen. Det började redan när socialdemokraterna valde in Omar Mustafa i partistyrelsen. Man bör alltid göra en riskanalys när det kommer till människor som man sätter in på höga positioner.

– Att socialdemokraterna dessutom har en krishantering som är långsam och som går ut på att skylla på andra gör inte saken bättre, människor som kan bli tvungna att uttala sig bör på ett tidigt stadium sätta sig in i frågorna så att de svarar på samma sätt. I det här fallet har olika personer i samma parti sagt olika saker om Omar Mustafa, man måste prata sig samman så att man ger en samlad bild av det som hänt. Mitt intryck är att Omar Mustafa kastades till vargarna, fortsätter han.

Frida Wickberg

Helen Preutz

Ämnen i artikeln:

Ullman PRSpringtime

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.