Dawitcellen för dyr – tvingas lämna Visby på Fredag

Nära 50 000 kronor. Så mycket ska konferensanläggningen Wisby Strand ha för marken där Dawit-cellen står – vilket innebär att kampanjen tar slut på fredag.

Kampanjen #sittmeddawit är en av Almedalens stora snackisar i år. Tanken är att makthavare och andra ska kunna sitta i cellen i en kvart för att få uppleva hur svensk-eritreanske Dawit Isaak levt sedan han fängslades i september 2001. Vissa, exempelvis Sofia Mirjamsdotter, har även tillbringat en hel natt i cellen.

Men trots att kampanjen är för en god sak väljer konferensanläggningen Wisby strand att tjäna pengar på den. 7500 kronor per dygn tar de för att upplåta marken som cellen står på.

– Det svider i plånboken, säger Jonathan Lundqvist, ordförande i Reportrar utan gränser som är en av arrangörerna bakom kampanjen.

Han säger att utrymmet är värt pengarna, men han sticker inte under stol med att det är dyrt. Pengarna som läggs på att hyra marken kunde ha använts till andra åtgärder för att få Dawit Isaak fri.

– Det är pengar som kunde gått till något annat. Vi som arrangerar detta är organisationer som inte har så stora kassor.

Den höga markhyran innebär att Dawit-cellen får monteras ned och lämna Visby redan på fredag, medan Almedalscveckan pågår ytterligare två dagar.

– Vi har inte råd att stanna, säger Jonathan Lundqvist.

Pr-byrån JMW har skött kontakterna med Wisby Strand. Enligt uppgift till Dagens Meida ska samtal ha förts med Wisby Strand om att få låna marken pro bono.

Men så blev det uppenbarligen inte.

Dagens Media söker Brit Stakston, som jobbat med saken för JMW:s räkning.

Bakom kampanjen #sittmeddawit står Författarförbundet, Journalistförbundet, Publicistklubben, Reportrar utan gränser, Svenska PEN, Sveriges Tidskrifter, Utgivarna, Stödkommittén Free Dawit och Expressen.

LÄS ÄVEN:

Erik Wisterberg

Publicerad 2013-07-02 13.19Uppdaterad 2015-12-06 13.41

Ämnen i artikeln:

Dela artikeln: