Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

lördag08.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

PR

Därför lägger Telia locket på

Publicerad: 13 december 2012, 09:18
Uppdaterad: 6 december 2015, 13:57

I nio månader försökte Uppdrag granskning att få en intervju med Teliasonera-chefen Lars Nyberg. För dagensmedia.se berättar företagets presschef varför de väljer att lägga locket på.


Ämnen i artikeln:

Uppdrag GranskningSVT

I går presenterade Uppdrag granskning nya uppgifter om att Teliasoneras ledning ”förhandlade direkt” med regimen Uzbekistan samt att ”ett öppet” och ”ett hemligt” pris betalades i samband med förvärvet av den omtalade 3G-licensen i diktaturen Uzbekistan.

Uppgifterna kommer bland annat från två anonyma chefer inom Teliasonera, som även uppgav att det inte finns ens en minimal möjlighet att koncernchefen Lars Nyberg varit ovetande om upplägget.

Ett stående råd från kriskonsulter och pr-byråer brukar vara att vara tillgänglig och svara på frågor när ett företag hamnar i hetluften.

Men Teliasonera har i detta fall gjort tvärt om. Under nio månader har Uppdrag granskning försökt att få en intervju med Lars Nyberg. Gång på gång har de fått nobben. Programmet avslutades med att SVT:s reportrar ombads lämna sina frågor på en lapp i Teliasoneras reception.

För dagensmedia.se Teliasoneras presschef Salomon Bekele varför de väljer att bemöta anklagelserna med tystnad.

– Det är inte så att vi inte har svarat på frågor, vi har svarat i den mån vi tycker att det varit relevant. Däremot har vi valt att inte göra en intervju med Lars Nyberg i programmet. Han har kommenterat detta i andra sammanhang, till exempel på presskonferenser.

Kan det inte uppfattas som att ni vill dölja något när ni nekar Uppdrag granskning en intervju?

– Det är olyckligt att dessa anklagelser riktas mot bolaget och det kan säkert av vissa uppfattas på det viset. Det är därför vi vill gå till botten med detta, genom att låta en oberoende utredning tittat på det.

Lars Nyberg kommer alltså inte att svara på frågor om detta förrän utredningen är klar?

– Det är så vi har tänkt, att låta den oberoende granskningen ske och efter det kommentera detta när det finns en helhetsbild för oss att förhålla oss till.

Utredningen genomförs av Mannheimer Swartling advokatbyrå på uppdrag av TeliaSonera.

I går gick Teliasonera ut med ett pressmeddelande som bekräftade att medarbetare i företaget har delgivits misstanke om brott i den förundersökning som Riksenheten mot korruption har inlett.

”Två av Teliasoneras medarbetare har hörts som representanter för bolaget i samband med förundersökningen och delgivits misstanke om brott, misstankar som båda dessa medarbetare och bolaget bestrider”, skrev Teliasonera i pressmeddelandet.

Enligt Salomon Bekele förändrar gårdagens Uppdrag granskning dock ingenting i telejättens uppfattning om vad som egentligen hänt kring affären i Uzbekistan.

– Vår uppfattning har varit en rak linje genom denna process, och det är att det inte begåtts något fel. Det är vad vi fortsätter att hävda även efter programmet, säger han och tillägger:

– Vi tror att utredningen i slutändan kommer att visa att vi har rätt.

Teliasonera har sedan länge jobbat med pr-byrån Prime PR, som fick förnyat förtroende efter en pitch 2010 – då även Springtime och Cohn & Wolfe fick uppdrag för bolaget.

Salomon Bekele vill dock inte berätta vilken byrå – om någon – som ger råd i Uzbekistan-affären.

– Jag ser ingen anledning att kommentera vilka leverantörer vi arbetar med, säger han.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Uppdrag GranskningSVT

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.