Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag01.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

PR

Danske litteraturredaktören ”Tror David Lagercrantz att vi är fullständiga idioter”

Publicerad: 25 Augusti 2015, 06:35
Uppdaterad: 6 December 2015, 11:53

Danska Politiken vill inte prostituera sig – ryter ifrån mot Norstedts inför Millennium-släppet.


Ämnen i artikeln:

David Lagercrantz

Hajpen är stor inför Norstedts släpp av ”Det som inte dödar oss”, den fjärde delen i avlidne Stieg Larssons Millenniumserie som är skriven av David Lagercrantz.

Rättigheterna är sålda till 43 förlag.

26 förlag världen över ger ut boken samtidigt den 27 augusti och hemlighetsmakeriet har varit stort för att undvika att bokens manus skulle läcka ut i förtid.

Medietrycket på intervjuer med David Lagercrantz har fått Norstedts att låta författaren börja göra intervjuer redan under våren – innan boken ens var färdig.

Journalisterna har inte fått läsa boken i förhand.

Norstedts ska även ha ställt andra krav till tidningar som velat ha intervjuer, rapporterar Sveriges Radios kulturnytt.

Krav som fått den danska tidningen Politikens litteraturredaktör Jes Stein Pedersen att gå i taket. Droppen som fick bägaren att rinna över var att Norstedts ska ha krävt att tidningen inte skulle publicera några citat från David Lagercrantz kring de fabricerade citaten i hans omdebatterade Zlatan-bok innan den 27 augusti.

– Normalt skulle vi aldrig tala med en författare utan att ha läst boken först. Det betraktar vi som en del av vår professionalitet, att vara väl förberedda och ge motstånd. När vi sen inte ens fick skriva om de problem han fick när det kom fram att han själv hittat på citaten i boken om Zlatan så sa vi fullständigt nej tack, säger Jes Stein Pedersen till SR och fortsätter:

– Min fråga till Norstedts och David Lagercrantz är: tror ni att vi är fullständiga idioter?

När Sveriges Radios reporter frågar om vad Politikens läsare kommer att tycka om den uteblivna intervjun levererar Jes Stein Pedersen ett dräpande citat som även kan ses som en omdöme om de redaktioner som godkänner Norstedts villkor.

– De (läsarna) kan åtminstone glädja sig åt att deras journalister inte beter sig som prostituerade, säger Jes Stein Pedersen till SR.

Linda Altrov Berg på Norstedts Agency, rättighetsavdelningen som ansvarar för utlandslanseringen, säger till Sveriges Radio att regler har varit nödvändiga för att så många journalister som möjligt skulle kunna få chansen att intervjua David Lagercrantz.

LÄS ÄVEN:

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

David Lagercrantz

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.