Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag27.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

PR

Dagens snackis: Madestam orsakade Twitterstorm

Publicerad: 6 Juli 2011, 11:55
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:05

Pr-byrån Westanders seminarium med rubriken "Borde Carl Bildt sluta twittra?” blev omtalat på Twitter, men inte särskilt ombloggat.


Dagensmedia.se låter varje dag undersöka hur snacket kring Almedalen går i sociala medier. Mediapilot står för analysen.

Jenny Madestams uttalande om att demokratin är i fara om diskussionen flyttar ut ur Riksdagen och in på Twitter orsakade något av en Twitterstorm med kommentarer som: ”Men va 17 nu är Jenny Madestam ute och cyklar fullständigt?!?! ”. Det som tycks uppröra allra mest är hennes åsikt att Twitter är elitistiskt, vilket föranledde kommentarer som ”Hur fan tänkte Jenny Madeström (sic) SU nu? Hur kan 349 ledamöter vara en större elit än Twitters 11 000 aktiva?“.

Pr-konsulten Britt Stakston var en av flera twittrare som argumenterade mot Jenny Madestams uttalande i en serie kommentarer som väckte stor uppmärksamhet: ”I #almedalen får @britstakston just nu ett demokratiutbrott på @jennymadestam”.

Intressant att notera i sammanhanget är att flera tweets även nämnde Gudrun Schyman, exempelvis med kommentarer om att hennes deltagande var intressant, men att man för den skull inte skulle rösta på henne.

Detta trots att också Gudrun Schyman menade att det fortfarande är en mindre samhällselit som använder Twitter och det därmed kanske inte är så demokratiskt.

Under seminariet presenterade Westander en rapport som visar att majoriteten av Sveriges kommuner är aktiva i sociala medier. En undersökning som Gudrun Schyman kritiserade kraftigt.

En majoritet av twitterinläggen direkt efter seminariet var positiva till att politiker kommunicerar med hjälp av sociala medier.

– Reaktionerna från seminariet verkar visa på att diskussionen om sociala medier fortfarande lever och mår väl, säger Anna Lioufas, analytiker på Mediapilot.

I en Twitterdiskussion om Carl Bildts och andra politikers twittrande var användarna inte helt oväntat positiva till twittrande politiker.

– Det gör diskussionen till något av ett navelskåderi. Där frågan får en mer eftertänksam ton är i de fall det diskuteras hur man ska twittra och när man ska twittra.

Statistik senaste dygnet fram till 14.00

* Tre bloggar om seminariet: Politikerkollen (Aftonbladet), Makthavare och Dagens Media.

* 326 tweets om seminariet

* 37 tweets om Jenny Madestam och seminariet

* 10 tweets om Gudrun Schyman och seminariet

Madeleine Nilsson

Redaktör

madeleine@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.