Copywriter släpper bok med ordvitsar om SD: "Skämda skämt för ett parti som är ett skämt"

2014-06-12 10:14  

Copywritern Karl Fredrik Mattsson, som bland annat ligger bakom "horkarlsmyntet", ligger bakom boken "Järnrör inte min kompis".

58 medförfattare och 199 ordvitsar i stil med "På vilken SJ-avdelning finner man kvarglömda sverigedemokrater? På hitlergodsmottagningen" och "Hur vet Sverigedemokraterna vad invandringen kostar samhället? Det är bara att titta i rasistiken".

Det är innehållet i den nya boken "Järnrör inte min kompis", som ges ut av Leopard förlag.

Initiativtagare till boken är coypwritern Karl Fredrik Mattsson, som också är känd som konstnären bakom de falska enkronorna med texten ”Vår horkarl till kung”.

– Jag har känt ett stort obehag kring rasismens intåg sedan Sverigedemokraterna kom in i riksdagen. Det som är mest frustrerande är att det inte verkar spela någon roll vad de gör. Man har partitoppar som är ute på fyllan med järnrör mitt i natten och skriker babbe och hora, men folk röstar på dem ändå. Jag tycker att det är så jävla sjukt, men fakta spelar ju ingen roll för deras väljare, säger Karl Fredrik Mattsson till Dagens Media.

Idén till "Järnrör inte min kompis" fick Karl Fredrik Mattsson efter att ha lagt upp en ordvits om Sverigedemokraterna på Facebook.

– När något blir så här obehagligt brukar mitt försvar bli att jag börjar skoja om det som skett. Samtidigt har jag en fäbless för ordvitsar.

Det dröjde inte länge innan flera personer hakade på och postade sina egna ordvitsar om Sverigedemokraterna.

– Folk var helt crazy och bara öste på. På två dygn fick jag över 100 ordvitsar och då bestämde jag mig för att ge ut en bok. Att hitta ett förlag gick jättefort.

Bland de 58 medförfattarna i boken finns kreatörer, lärare och folk från helt andra yrkeskategorier.

– Folk från hela Sverige har hört av sig. Jag skulle aldrig kunna skriva 199 så här roliga ordvitsar själv.

Har du någon favorit bland ordvitsarna?

– "Vad är största risken om man golfar med Åkesson? Att han skjuter sig själv i bunkern". Den tycker jag är superrolig på ett brutalt vis.

Att humorn i boken är låg är inget Karl Fredrik Mattsson hymlar med.

– Ordvitsar är den lägsta formen av humor men jag tycker att det passar så bra för SD är den lägsta formen av ett politiskt väsen som vi har i riksdagen. Skämda skämt passar ett parti som är ett skämt, det är på rätt nivå.

Vad hoppas du att åstadkomma med boklanseringen?

– Att den drar in sjukt mycket pengar till nätverket Linje 17 mot rasism, dit allt överskott går.

Sverigedemokraternas presschef Martin Kinnunen säger så här om boken:

– Det finns många i mediebranchen och kultursektorn som inte tycker om oss. Det är inget vi tar någon större notis om, säger han till Dagens Media.

Dante Thomsen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt