Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera
SökPR

Coop slår tillbaka: ”Våra Converse är äkta”

Publicerad: 14 Maj 2013, 13:05
Uppdaterad: 6 December 2015, 13:46

Converse anklagar Coop för att sälja falska Converseskor. De kräver omedelbart säljstopp – men, Coop hävdar att skorna är äkta och köpta av en "stor svensk leverantör".


Ämnen i artikeln:

Coop

I går kunde SvD Näringsliv berätta att amerikanska skotillverkaren Converse anser sig ha bevis för att Coop Sverige säljer falska Converseskor. Nu slår Coop tillbaka mot anklagelserna.

– Vi har köpt de här skorna av en svensk känd leverantör som vi har jobbat med i flera år och som dessutom levererar Converseskor till många andra återförsäljare. Vi betvivlar inte att de skor vi säljer är äkta, säger Marika Hjelm Siegwald, kommunikationschef på Coop inköp och kategori, till Dagens Media.

Hon vill dock inte berätta vilken leverantör de köpt skorna av.

Enligt SvD kräver Converses ombud att Stockholms Tingsrätt fattar beslut om så kallad intrångsundersökning i Coop Forums butiker i Bäckebol, Norrköping, Solna, Skövde och Skara.

– Vi samarbetar självklart med myndigheterna och vi kommer att tillhandahålla alla de dokument som de eventuellt vill ta del av. Converse har önskat att Stockholms tingsrätt ska omhänderta skorna, men det har tingsrätten avslagit, säger Marika Hjelm Siegwald.

De bevis som Converse säger sig ha mot Coop är att de testinköpta skorna saknat den sifferkombination som används när de äkta skorna säkerhetsmärks. Detta är något som inte stämmer enligt Marika Hjelm Siegwald.

– Den sifferkod som Converse hävdar att de skor som vi säljer saknar finns visst där, och den sitter där den ska sitta.

Coop hävdar att de har haft kontakt med Converse och bett dem tala om varför skorna skulle vara falska, men att de inte har fått några svar, utan bara order om att sluta sälja skorna.

– Vi har inga skäl att tvivla på äktheten på de skor vi säljer. Skorna är försedda med äkthetsbevis. Converse behöver kunna berätta om varför det här är falska skor, säger Marika Hjelm Siegwald.

Converseskor säljs i vanliga fall för 799 kronor. Coop har sålt de låga skorna för 399 kronor och de höga för 499 kronor, alltså nästan halva priset jämfört med andra återförsäljare. Men Marika Hjelm Siegwald hävdar att priset inte är en indikator på om det är äkta eller oäkta varor.

– Ett pris avgör inte en varas äkthet, det finns många aspekter som spelar in i prissättningen. I Europa har vi en öppen marknad och fri konkurrens och det får man lära sig att hantera.

Coop tror att anklagelserna som Converse riktar mot dem egentligen inte handlar om piratkopior.

– Jag tror att det handlar om att komma åt den fria marknaden. Det är inte positivt för dem med priser som är lägre än deras egna. De vill väl veta mer om de leverantörer som köper partier med Converseskor, säger Marika Hjelm Siegwald.

Converse kräver nu att Coop stoppar all försäljning av skorna, men det är inget som Coop kommer att göra.

– Det är viktigt för oss att de varor som vi säljer är äkta och vi kontrollerar alltid äktheten med våra leverantörer. Så länge det inte kan bevisas att skorna är falska kommer vi fortsätta sälja dem. Är det däremot så att det visar sig att skorna är falska kommer vi givetvis sluta sälja dem, säger Marika Hjelm Siegwald.

Vad tycker ni om att Converse begär intrångsundersökning?

– Vi är förvånade att man tar till sådana här metoder, eftersom de inte har svarar på våra frågor. Converse är ett amerikanskt företag och de agerar på ett annorlunda sätt än vad vi är vana vid. De verkar inte vilja föra en dialog, istället sätter de igång och hotar.

Frida Wickberg


Ämnen i artikeln:

Coop

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev