Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

lördag12.06.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

PR

Centerpartiet om digitalmomsen: "Ett svårt problem för hela Europa"

Publicerad: 11 september 2014, 04:43
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:29

Så här tycker de åtta riksdagspartierna om branschens viktigaste frågor.


Digitalmomsen

Momssats på digitala tidningar, tidskrifter och böcker. Branschen, till exempel Sveriges Tidskrifter, vill ta bort skillnaden i beskattning mellan pappersform (6 procent) och digital form (25 procent). Att momssatsen fyrdubblas när läsandet blir digitalt är orimligt, enligt branschorganisationen.

Per Lodenius

Parti: Centerpartiet

Kulturpolitisk talesperson, ledamot i Kulturutskottet

– I dag är det EU:s momsregler som påverkar den här situationen, och frågan är ett svårt problem för hela Europa. Vi vill att e-publikationer ska synkas med tryckta publikationer – vi vill alltså se samma momssats. Det här handlar egentligen inte om speciellt stora inkomster för staten, utan om att vi ska ha samma momsnivåer.

Ulf Nilsson

Parti: Folkpartiet

Vice ordförande i Kulturutskottet

– Frågan ligger hos EU, där vi är med och driver Sveriges åsikt – att vi ska ändra på skillnaderna och harmonisera. Får vi vara med och bestämma efter valet tycker jag vi ska pressa på. Frankrike har varit föregångare och redan genomfört detta, men man vet inte ännu vad det blir för rättsliga följder. Man kan överväga om vi ska göra som Frankrike och utmana EU, men i fösta hand bör man försöka förhandla i den här frågan.

Agneta Börjesson

Parti: Miljöpartiet

Ledamot i kulturutskottet

– Som för reklamskatten har vi inte heller här lagt konkreta förslag att slopa. Men vi har uppmärksammat det problematiska. När det gäller e-böcker har vi dock lagt konkreta förslag. Miljöpartiet var drivande med att sänka bokmomsen till 6 procent, det blev en av våra tidiga politiska vinster, därför ligger den frågan nära oss. Men det är klurigt när så mycket händer med media under teknikutvecklingen och lagstiftarna har svårt att hänga med.

Gustaf Hoffstedt

Parti: Moderaterna

Ledamot i Kulturutskottet

– Situationen är naturligtvis olycklig. Så länge man har olika momssatser kommer det alltid att uppstå den här typen av gränsdragningsproblem. Skulle vi ha jämn momssats på allt skulle vi ha 22-procentig moms, staten har valt att momsmässigt favorisera till exempel papper och journalistik. Men vi måste sträva efter en enhetlig moms, frågan ska inte vara om det är digitalt eller tryckt på cellulosa. Men, detta är lättare sagt än gjort och att sänka digitalmomsen är dyrare än frågan om reklamskatt.

Andreas Carlson

Parti: Kristdemokraterna

Mediapolitisk talesperson, suppleant i Kulturutskottet

Det ska vara samma moms på liknande produkter, men vi vet att vi har en översyn av momssystemet på EU-nivå. Så det är en svår fråga att hantera, då den ligger på den nivån. Men det är inte hopplöst. 2009 enades EU:s finansministrar om att acceptera den svenska modellen med samma låga moms på ljudböcker. Så vi har sett vissa delsegrar, och Sverige har alltså en god möjlighet att kunna påverka frågan.

Gunilla Carlsson

Parti: Socialdemokraterna

Ordförande i Kulturutskottet

– Vi tycker inte det är rättvist system i dag. Vi har sagt att man måste driva frågan inom EU. Vi tycker inte att man ska göra som Vänsterpartiet förespråkar – utmana EU genom att föregå deras beslut. Vi vill att man förhandlar om den här frågan.

Aron Emilsson

Parti: Sverigedemokraterna

Kulturpolitisk talesperson

– Vi vill se en likriktning inom momssatserna inom olika medier och tekniska plattformar. Det här hänger ju ihop med teknikutvecklingen, och där vill vi se en likriktning. Sen hur momsen ska justeras – till vilken nivå – har vi inte bestämt.

Lars Ohly

Parti: Vänsterpartiet

Kulturpolitisk talesperson, ledamot i Kulturutskottet

– Vi har till en början inriktat oss på bokmomsen, som är 6 procent men 25 procent på e-böcker. Det är en orimlig felaktighet, speciellt då många börjar sitt läsande på andra sätt än vanlig bok. Här hänvisar man till att EU påverkar situationen. Men både Frankrike och Luxemburg har sänkt momsen på e-böcker, och utmanar på så sätt EU. Jag tycker Sverige ska göra samma sak, och när det går igenom kan man titta vidare på hela digitala fåran.

Simon Andrén

simon.andren@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.