Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

"Borgerligheten kommer bedriva den smutsigaste valrörelsen någonsin"

Publicerad: 5 december 2014, 09:33
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:20

Aftonbladets ledarskribent Anders Lindberg anser att det är dags för konflikt.


Ämnen i artikeln:

ModeraternaSocialdemokraterna

Debattklimatet har hårdnat rejält efter att statsminister Stefan Löfven i förrgår utlyste ett nyval.

Nu varnar Aftonbladets ledarskribent Anders Lindberg för att valörelsen kommer bli mycket smutsig.

" Stefan Löfvens pressträff när han utlyste extra valet var befriande. Han var arg, engagerad och stenhård. Borta var den utsträckta handen och konflikt­rädslan.

Det mesta tyder på att borgerligheten kommer att bedriva den smutsigaste valrörelsen någonsin. Socialdemokratins svar kan inte bli 'snälla, slå oss inte'. Inte en gång till. Tiden för anpassning och hukande måste vara över. Nu är det dags för konflikt", skriver han i ett blogginlägg.

Den S-märkte statsvetaren Stig-Björn Ljunggren håller med:

– Det jag har sett hittills de senaste dagarna är att det har gått väldigt smutsigt till. Det är framförallt SD som står för det och de som ger sig på dem. Jag tror att det kommer att bli ett val om blockpolitik eller inte blockpolitik, säger han till Dagens Media och fortsätter:

– Alliansen vill att folkomröstningen ska handla om ifall man vill ha ett vänsterblock som styr, Socialdemokraterna vill ha en om blockpolitik och SD vill ha en om invandring. Det finns en risk att det kan leda fram till en smutsig valrörelse.

Stig-Björn Lunggren anser också att det finns en risk att Socialdemokraterna kommer att försöka måla upp det som att Alliansen är på väg att ta upp Sverigedemokraterna i sitt knä.

– Om Anders Lindberg inte också skriver om det är det ett bevis i sig på att det är smutsigt, inte bara från en sida.

Markus Uvell, tidigare vd på högertankesmedjan Timbro och i dag Sverigechef på pr-byrån Kreab Gavin Anderson, håller dock inte med om att det blir en smutsig valrörelse.

– Nej det tror jag inte. Detta sägs ju varje valrörelse. Om man mäter vad företrädarna säger i debatterna skulle jag säga att den allmänna trenden är att de politiska konflikterna blir mindre och mindre. Sen finns det en undervegetation som visar sig i de dagliga striderna på Twitter, som blir brutalare varje dag. Man luras av det, på samma sätt som att man säger att politikerföraktet har ökat, vilket inte är sant, säger han till Dagens Media.

Markus Uvell tror tvärtom att det här blir en valrörelse som ännu mer än den förra kommer att handla om regeringsduglighet.

– I den förra försökte Alliansen gå till val på regeringsduglighet och ekonomi, men det hjälpte inte eftersom få var oroliga över ekonomin. Nu kan man se att oron över ekonomin har ökat. Vi kommer att få en debatt som handlar om vem som kan ratta landet, så jag tror snarare att det blir en tråkig valrörelse. Och en svår valrörelse för Socialdemokraterna.

Dagens Media söker Anders Lindberg.

LÄS ÄVEN:

Ylva Larsson

ylva.larsson@dagensmedia.se

Dante Thomsen

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev