Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag26.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

PR

Bildt drog fullt hus åt Westander

Publicerad: 6 Juli 2011, 09:11
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:05

Westander tog draghjälp av utrikesministern – och drog fullt hus till sitt Twitterseminarium i Almedalen. ”Vissa PR-företag beter sig tydligen så”, kommenterar Carl Bildt själv pr-kuppen.


Ämnen i artikeln:

WestanderAlmedalen 2011

Carl Biltds Twittrande har blivit hårt kritiserat – bland annat efter att han kallade självmordsbombningen i Stockholm för en terroristattack ett halvt dygn innan statsministern uttalat sig om händelsen.

Pr-byrån Westander släpper i Almedalen en rapport om hur kommuner använder sig av sociala medier. För att lyfta frågan höll byrån under onsdagen en debatt – där Carl Bildt mot sin vilja fick fungera som dragplåster.

Rubriken löd ”Borde Carl Bildt sluta twittra?”.

– Carl Bildt får stå som symbol för alla politiker som är aktiva i sociala medier. Han är en flitig användare av Twitter och har fått både kritik och beröm för vad han kommunicerar, har Mikael Persson, ansvarig för Westanders Almedalssatsning tidigare sagt om greppet.

I inbjudan till debatten klargjordes även att Carl Bildt ”tillfrågats om att delta i panelen men valt att tacka nej”.

På Twitter har Carl Bildt själv uttryckt missnöje med Westanders upplägg.

– Vissa pr-företag beter sig tydligen så, skrev han.

På onsdagsförmiddagen stod det klart att Westanders Bildt-kupp gått hem. Westanders Trädgård på Södra Kyrkogatan i Visby var smäckfull när Gudrun Schyman (FI), Maria Abrahamsson (M), Mattias Jansson (kommundirektör i Katrineholms kommun) och Jenny Madestam, (statsvetare vid Stockholms universitet) diskuterade sociala medier under ledning av Sandro Wennberg från Westander.

Han inledde med att säga:

– Bildt reagerade på att vi skrev i inbjudan att han bjudits in med valt att inte delta. Det var inte själva rubriken i sig han vände sig mot.

Carl Bilts tweet om Westanders beteende kommenterade Sandro Wennberg:

– Känslor syns inte på Twitter, men det andades en glimt av surhet.

Debatten dominerades inledningsvis av Gudrun Schyman – som drog många skratt från publiken.

Det visade sig snart att ingen i panelen tyckte att Sveriges utrikesminister skulle sluta med sitt – stundtals kontroversiella – twittrande.

– Nej. Men regeringens utrikespolitiska ståndpunkter kanske inte ska lanseras på Twitter först. Annars tycker jag att Carl Bildt är ett föredöme för hur man använder Twitter, sade Gudrun Schyman.

Undersökningsföretaget Meltwater Buzz försöker också haka på Bildt-kuppen. De publicerar i dag på sin blogg en mejlintervju med utrikesminister Carl Bildt.

På frågan varför hans twittrande upprör så många – och till och med gett upphov till ett seminarium – svarar Bildt:

– Tja – inte vet jag. Det är väl de som fortfarande nostalgiskt minns brevduvans och fjäderpennans tid. Och så finns det ju en del – förvisso inte alla – i mer konventionella media som möjligen ser sin ställning som ifrågasatt.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

WestanderAlmedalen 2011

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.