Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag21.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

PR

Beckmans-läraren: "Jag fick sparken via SMS – på semestern"

Publicerad: 15 augusti 2012, 08:18
Uppdaterad: 6 december 2015, 14:14

Den sparkade Beckmans-läraren som anklagas för att ha trakasserat elever fick veta att han avskedats via ett SMS under sin semester. I en intervju med dagensmedia.se talar han ut om anklagelserna.


Ämnen i artikeln:

Beckmans

Det var i går som dagensmedia.se kunde avslöja att Beckmans stäms av en tidigare lärare som fått sparken efter flera anklagelser om trakasserier av studenter.

När dagensmedia.se når läraren, som både arbetat för flera av de stora reklam- och designskolorna i Sverige och för flera stora mediehus, berättar han att han fick gå på dagen.

– Jag hade semester och stod med min grabb och så kommer ett SMS där det står att jag har fått sparken och att jag måste lämna in mina nycklar. Tänk dig själv hur det skulle kännas. Som högskola måste man kunna leva upp till vissa saker men det här är bara väldigt barnsligt.

Samtidigt gick det ut ett internt mejl på Beckmans där ledningen informerade om att läraren fått sparken – och att han trakasserat flera elever.

– Det är ganska hårt och allvarligt att anklaga någon för att kränka studenter. Därför tycker jag att det var ganska oschysst att hänga ut mig på det här sättet innan det var utrett. Det är ett svineri. Man gör inte så.

Konflikten rör fyra studenter varav tre som underkänts efter att ha missat en obligatorisk workshop. I samband med detta har den sparkade läraren både anklagats för att ha trakasserat och bestraffat studenter.

Själv hävdar han att anklagelserna är felaktiga och att han enbart värnat om kvalitén på utbildningen.

– Det är väldigt abstrakta saker jag anklagas för så de är svåra att bemöta. Men det rör sig bland annat om att jag ska ha använt mig av härskartekniker, säger han och fortsätter:

– Under de senaste tio åren har jag haft 150 studenter per läsår. Jag har alltså varit igenom tusentals studenter på såväl Konstfack som Forsbergs och Berghs och det här är första gången något liknande händer. Det rör sig dessutom om en väldigt liten mängd studenter.

Han tror istället att anklagelserna har sprungit ur stundens hetta då studenterna blivit underkända.

– Man kan bli upprörd och arg och då säger man inte så lämpliga saker. Jag är faktiskt osäker på om de här studenterna fortfarande står för sina anklagelser. Särskilt inte nu när det står klart vilka konsekvenserna deras skrivelser har fått.

Enligt läraren har studenterna underkänts helt enligt kursplanen. Samtidigt vill han inte att konflikten ska bli för personlig utan att den snarare ska handla om högskoleutbildningen i Sverige.

– För mig handlar det här om något större och det är att upprätthålla de krav som finns i kursplanerna och bibehålla en hög kvalité på utbildningen. För skattebetalarna är Beckmans en av dyraste utbildningarna i hela Sverige och därför menar jag att vi måste kunna ställa högre krav både på utbildningen och på studenterna, säger han och fortsätter:

– I slutändan måste skattebetalarna få valuta för de stora pengar som går till de här utbildningarna.

Hur har anklagelserna påverkat dig?

– För min del har jag ett ganska grundmurat renommé. Folk vet att jag inte är någon galning som kränker studenter. Åtminstone tror och hoppas jag på det, säger han och fortsätter:

– Det som är irriterande är att jag inte fick någon varning innan jag sparkades. Beckmans är ett bolag som levererar statlig utbildning och då ställs det ganska höga krav på att man uppträder på ett visst sätt. Det är av anständighetsskäl som man ska varsla två veckor innan någon sägs upp och att sparka någon via SMS är varken professionellt eller högskolemässigt.

Dagensmedia.se söker ansvariga på Beckmans.

Dante Thomsen

Ämnen i artikeln:

Beckmans

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.