Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag23.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

PR

Äventyraren: ”Jag har inte fuskat”

Publicerad: 14 Mars 2012, 11:24
Uppdaterad: 6 December 2015, 14:29

Tidningen Outsides reportage där de pekar ut den svenske äventyraren Johan Ernst Nilsson som fuskare har fått stort medialt genomslag redan innan tidningen är ute. Nu slår han, via dagensmedia.se, tillbaka.


Ämnen i artikeln:

Audi

Johan Ernst Nilsson föresatte sig i sin expedition, Pole 2 Pole, att ta sig från Nordpolen till Sydpolen med hjälp bara av naturens krafter. Färden skulle bland annat gå via hundspann, cykel och segelbåt. Men flera gånger under färden har Johan Ernst Nilsson ändrat sin rutt och vid två tillfällen också satt sig på ett flygplan istället för på cykel och segelbåt.

I nästa nummer av tidningen Outside, som släpps i morgon, finns ett stort reportage som kartlägger Johan Ernst Nilssons expedition och pekar ut honom som fuskare. Aftonbladet, som fått en förhandstitt, har också rapporterat om historien.

Flera stora sponsorer har gått in med pengar i expeditionen och vad Audi ansåg om rapporteringen skriver dagensmedia.se om här.  

När dagensmedia.se når Johan Ernst Nilsson befinner han sig på cykel i Sydamerika och han är ordentligt uppretad på tidningen Outside.

– Att lägga sin dom om en person som genomför ett äventyr på 15 månader, efter bara 11 månader; det är som att fråga en maratonlöpare om sluttiden när det återstår en mil av loppet. Jag är inte färdig med expeditionen så hur kan de säga att jag har fuskat?

Han förnekar inte att han ändrat rutt och även flugit men påpekar att han nu är i färd med att fullborda de sträckor han tidigare hoppat över.

– Att ändra rutt var förstås inget jag önskade att göra men ingen har någonsin försökt göra vad jag nu gör. Det är omöjligt att veta vilka hinder man möter på vägen, allt från monsunregn i Amazonas till isberg som flyter ut från Antarktis.

Expeditionen var satt under tidspress eftersom Johan Ernst Nilsson var tvungen att nå Sydpolen innan vintern anlände. Nu är han tillbaka i Sydamerika, på cykeln och avverkar enligt egen utsago 10 mil om dagen.

– Det är inte ovanligt att man måste dela upp sin expedition som jag gjort men det är ju inte så att jag åkt hem emellan för att fortsätta sedan. Jag har varit ute i snart ett år och kommer förhoppningsvis vara klar på försommaren, med finansiell katastrof som följd.

Han anser att han inte fått komma till tals i Outsides artikel och säger att han bland annat skickat en lista med 42 faktafel till redaktionen, men att inga av punkterna ska ha korrigerats.

Glenn Mattsing, chefredaktör på Outside reagerar med irritation på Johan Ernst Nilssons påståenden.

– Han har skrivit för oss i många år och inför Pole2Pole kom vi överens om att vi skulle följa honom inför och under expeditionen. Det var den största svenska expedition på länge så det var ju intressant för oss. Jag hjälpte honom med kontakter till Thule där han skulle köra hundspann, säger han.

Så långt allting gott men sedan skar sig samarbetet:

– När han ändrade expeditionen i Kanada och publicerade vaga blogginlägg om hur han hade tagit sig över Kanadas vildmark kunde vi inte längre publicera det som han och hans pr-byrå skrev. Den 21 juli frågade jag honom via Facebook hur det hade gått till, utan att få svar. Han skulle återkomma med en karta men det har han inte gjort.

Glenn Mattsing säger att tidningen sedan vid upprepade tillfällen försökt få svar på sina frågor, men utan resultat.

– När syftet med artikeln uppdagades blev Johan väldigt svår att få tag på. Jag ville gör en intervju, men trots att hans pr-byråer hade bokat in tider för det, svarade han aldrig när vi kontaktade honom.

När tryckdagen närmade sig hade Outside, enligt Glenn Mattsing, fortfarande inte lyckats få någon intervju, men däremot svar från Johan Ernst Nilssons pr-byrå.

– Vi tog med så mycket vi kunde och övertalade tryckeriet om att hålla artikeln så att Johan kunde få läsa den. Sedan, 45 minuter innan tryck, på måndagen, kom ytterligare svar från Johan, som vi försökte att få med. Vi fick kanske med fyra-fem grejer, det vi tyckte var det viktigaste.

Johan Ernst Nilsson tycker att det är fel att döma ut hans expedition innan den är klar. Vad är din kommentar till det?

– Den 21 februari berättade Johan för mig att expeditionen skulle vara avslutad när han hade seglat till Antarktis. Den 1 mars, när han fått reda på vad artikeln handlar om, har han ändrat plan och tänker flyga tillbaka till Arktis igen.

Glenn Mattsing säger att han inte har något problem med att Johan Ernst Nilsson lagt om etapperna i sin expedition, utan att det främst är en annan fråga tidningen vill belysa:

– Det som är intressant är vår frågeställning i artikeln: när går en expedition till att bli en pr-produkt? Om man går ut med "det sista stora äventyret" och gör en promotionfilm där legenderna Amundsen och Shackelton figurerar ligger ribban extremt högt. Mycket högre än vad han har nått. Däremot har han varit otroligt skicklig med att belysa sina sponsorer och samarbetspartners.

Henrik Widell

Ämnen i artikeln:

Audi

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.