Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Arrivas kommunikationschef: "Att jag borde skämmas får stå för honom"

Publicerad: 18 januari 2013, 13:14
Uppdaterad: 6 december 2015, 13:58

Han väcktes mitt i natten efter tågkraschen i Saltsjöbaden. För dagensmedia.se berättar Arrivas kommunikationschef om olyckan som hela Sverige pratar om – och om misstaget att peka ut en anställd som tågtjuv.


Ämnen i artikeln:

SL

Det var för tre dagar sedan som ett skenande tåg från Saltsjöbanan kraschade in i ett bostadshus. Bara timmar senare pekades en kvinnlig städare ut som skyldig till olyckan av både SL och tågoperatören Arriva.

– Det var en städare som tog tåget, sade Arrivas kommunikationschef Tomas Hedenius till Aftonbladet kort efter olyckan.

Även åklagarmyndigheten pekade ut kvinnan – som också anhölls i sin frånvaro. Men slutsatsen visade sig vara förhastad. I dag har kvinnan, som fortfarande ligger på sjukhus med svåra skador, helt friats från misstanken om allmänfarlig ödeläggelse.

När dagensmedia.se når Arrivas kommunikationschef Tomas Hedenius är han något ångerfull.

– Jag beklagar att vi inte gick ut med en mer tydlig och balanserad bild av vad som hänt, säger han till dagensmedia.se.

Tomas Hedenius menar dock att Arriva hela tiden ansett att det funnits en rad möjliga scenarion till vad som orsakade olyckan.

– Vi kunde varit mer försiktiga, men samtidigt har jag aktat mig för att använda ord som stöld och tjuv. Det måste ha kommit från något annat håll. Vi utgick bland annat från information från åklagarmyndigheten och vi var väl lite väl snabba. Att det blev så här är olyckligt.

Var det uppgifterna från åklagarmyndigheten som gjorde att ni gick ut med den här informationen?

– Nej det var oberoende av åklagarmyndigheten. Exakt var uppgifterna om att städaren tagit tåget kom från minns jag inte.

Tidigare i dag bad även SL:s kommunikationschef Suss Forssman Thullberg om ursäkt.

– Vi beklagar djupt att vi gjorde det uttalande vi gjorde och jag är den första att beklaga att jag över huvudtaget tog ordet stöld i min mun, säger hon till TT.

En som är mycket kritisk till Arrivas och SL:s agerande är Johnny Nadérus, avdelningssekreterare på fackförbundet Seko, som organiserar nära 90 procent av Arrivas anställda. I en intervju med TT säger han bland annat att bolaget "borde skämmas" över sitt agerande.

– Det är som vilda västern eller Ryssland. Man hänger inte ut medarbetare som tjuvar, det är en skam, säger han till TT.

Tomas Hedenius själv tycker dock att Johnny Nadérus "ska lugna ner sig".

– Det han säger får stå för Seko. Jag beklagar som sagt det som hänt, men kan konstatera att Sekos egna tidning var en av de första som publicerade uppgifterna om att det var städerskan som stal tåget.

Du håller inte med om att du bör skämmas?

– Tycker han det får det stå för honom.

Hur hanterar ni det här?

– Vi har löpande kontakt med flickans familj och vårt budskap till dem är att våra resurser finns till hennes förfogande. Det är viktigast för oss.

Ångrar du att ni gick ut med uppgifterna?

– Nej men vi borde ha varit ännu mer tydliga och balanserade. Det är väl läxan till framtiden.

Kommer kvinnan att få någon form av kompensation från er?

– Det är för tidigt att uttala sig om den saken.

Hur allvarligt är det som hänt ur ditt perspektiv som kommunikationschef?

– Att ett av våra fordon kör in i ett hus har jag aldrig varit med om förut och jag kommer förhoppningsvis aldrig vara med om det igen.

Hur reagerade du när du fick höra om det som hänt?

– Jag blev väckt mitt i natten och jag tror inte att jag förstod omfattningen av det som hänt.

Dante Thomsen

Ämnen i artikeln:

SL

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.