Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag26.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

PR

"Årets Rullgardin" till Sjöfartsverket

Publicerad: 5 April 2016, 06:45
Uppdaterad: 5 April 2016, 06:49

Sjöfartsverket tilldelas utmärkelsen för sitt ”motstånd mot granskning”.


Ämnen i artikeln:

MediernaUppdrag Granskning

Varje år delar Föreningen Grävande Journalister ut antipriset "Årets Rullgardin", för att uppmärksamma och uttala stöd för den granskande journalistiken. Förra året tilldelades Hässleholm utmärkelsen. I år går "Årets Rullgardin" till Sjöfartsverket, som granskades av SVT:s ”Uppdrag Granskning” under 2015.

”Under 2015 har Sjöfartsverket visat prov på ihärdigt och mångsidigt motstånd mot granskning. Myndigheten har i strid med gällande lagar och regler försvårat allmänhetens insyn genom att både ljuga om och hemlighålla avgörande uppgifter, dokument och händelser.

Vidare har Sjöfartsverket förnekat existensen av dokument som visade sig finnas, man har använt sig av privata mejladresser och hotmailadresser i kontakter med företag och regeringen, och utan att diarieföra dessa. För att ytterligare försvåra och ifrågasätta journalisternas arbete använde verket 1.3 miljoner kronor på arvoden till PR-konsulter, medierådgivare och jurister,”  lyder delar av motiveringen.

I mars i år gjorde P1-programmet ”Medierna” en genomlysning av myndigheternas köp av pr-tjänster i samband med granskningar från Sveriges större grävredaktioner.

Enligt Medierna lade Sjöfartsverket 700 000 kronor, inklusive moms, på medieträning och liknande tjänster hos tre olika pr-byråer. Sjöfartsverket har dock ifrågasatt uppgifterna om den totala notan för pr-hjälpen. 

Ylva Larsson

ylva.larsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

MediernaUppdrag Granskning

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.