Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag05.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

PR

"Annie Johansson går inte i några journalistfällor"

Publicerad: 21 Juli 2011, 11:53
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:04

I dag presenterade Centerpartiets valberedning sina tre kandidater till partiledarposten. Här är pr-konsulten Patrik Westanders recension av kandidaterna.


Ämnen i artikeln:

CenterpartietPatrik Westander

Det var efter lunchtid i dag som Anna-Karin Hatt, Annie Johansson och Anders W Jonsson presenterades som kandidater till partiledarposten efter den avgående Maud Olofsson.

Patrik Westander, vd på pr-byrån Westander tycker att samtliga kandidater gav ett stabilt och väl förberett intryck.

– Alla tre hade valt olika upplägg. Anna-Karin Hatt höll ett klassiskt och mycket väl genomfört tal, som den skickliga talskrivare hon är. Annie Johansson höll också ett slags tal men som var betydligt friare i formen och som framfördes mer avspänt och med mer glädje, säger han och fortsätter:

– Anders W Jonsson som är ganska okänd bland allmänheten, ägnade mest tid åt att presentera sig själv.

Enligt Patrik Westander finns det ingen klar vinnare efter dagens tal, även om han tycker att de två kvinnliga kandidaterna var starkast.

– Den unga och medialt favorittippade uppstickaren Annie Johannsson vann på poäng. Men Anna-Karin Hatt, som är Maud Olofssons inofficiella kronprinsessa, skapade också förtroende med sin gedigna erfarenhet och uppenbara kompetens.

Han tror dock att det "rimligtvis" ändå blir Annie Johansson som väljs som slutkandidat den 27 augusti.

– Hon har redan starkt stöd och rider på en medial framgångsvåg med flera personliga porträttintervjuer från Almedalsveckan, där hon lyfts fram som den främsta kandidaten. Annie Johansson är mycket medialt skicklig, går inte i några journalistfällor och säger alla de rätta sakerna i intervjuerna, säger han och fortsätter:

– Dessutom innebär medielogiken att den unga, oväntade uppstickaren är mer intressant för journalisterna än den etablerade kronprinsessan.

Han tror inte heller att hennes unga ålder (Annie Johannsson är 28 medan Anna-Karin Hatt är 38) är något problem.

– Hon är jämngammal med Miljöpartiets Gustav Fridolin. Jag tror att vi har vant oss vid att också mycket unga personer kan vara mycket kloka. Tvärtom ser nog de flesta hennes unga ålder som en fördel.

Det låter som att du redan är säker på vem som kommer bli slutkandidat?

– Jag är övertygad om att Annie Johansson under den närmaste månaden ytterligare kommer att stärka sitt redan starka stöd som partiledarkandidat. Det enda som skulle kunna hindra henne från att bli partiordförande är möjligen någon form av skandalavslöjande, men jag tror inte att det kommer att ske.

Här är kandidaterna

Annie Johansson, 28 år, är Centerpartiets ekonomiske talesperson samt vice gruppledare i riksdagen.

Anna-Karin Hatt, 38 år, är nuvarande IT- och regionsminister

Anders W Jonsson, 50 år, är riksdagsledamot.

Dante Thomsen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.