Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag02.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

PR

Åklagare granskar Försvaret

Publicerad: 18 Juli 2011, 12:39
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:04

Försvarsmakten anklagas för att ha riggat sin mediebyråupphandling till Carats fördel. Nu ska en åklagare syna ärendet.


Ämnen i artikeln:

FörsvarsmaktenCarat

I förra veckan kunde dagensmedia.se berätta att Försvarsmakten anklagas för att ha riggat sin mediebyråupphandling till Carats fördel.

Pitchen – som gäller reklamtjänster för 300 miljoner kronor – är skriven så att i princip bara Carat kan svara på den. Något som Försvarsmaktens revisorer också konstaterar i en revisionsrapport.

Nu ska ärendet alltså undersökas av åklagare.

– Här är ju en revision som gjorts av Försvarsmakten och där revisorerna uppenbarligen starkt ifrågasätter hur en upphandling gått till. Det är klart att sådant röner mitt intresse, säger Alf Johansson, chefsåklagare vid Riksenheten mot korruption, till Ekot.

I revisionsrapporten konstaterar revisorerna också att jäv kan ha förekommit då en av de ansvariga tjänstemännen hade nära band till Carat.

Försvarsmakten driver även de en egen utredning om det som hänt:

– När den här revisionsrapporten kom så har ÖB och jag som en del av myndighetens ledning begärt att vår chefsjurist ska göra en bedömning av vilka åtgärder som myndigheten bör vidta med anledning av det här, säger Försvarsmaktens generaldirektör Ulf Bengtsson till Ekot och fortsätter:

– För mig som en del av myndighetens ledning är det anmärkningsvärt att det behövs en internrevisionsgranskning för att det här ska komma fram. Jag drar slutsatsen att det är ett allvarligare problem med den interna styrningen och kontrollen inom Förvarsmakten. Den är inte tillfredsställande.

Dante Thomsen

Ämnen i artikeln:

FörsvarsmaktenCarat

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.