Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag23.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

PR

"Aftonbladet och TV4 förföljde kungaparet"

Publicerad: 31 Maj 2011, 07:38
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:08

Kungen hade inget annat val än att gå ut och personligen bemöta anklagelserna om kriminella kontakter, enligt hovets informationschef Bertil Ternert. ”Aftonbladet och TV4 förföljde kungaparet”, säger han.


Trots Bertil Ternerts och Anders Lettströms förnekelser, och kungens eget öppna brev där han säger att han inte kände till Lettströms kontakter med Mille Markovic, fortsatte mediernas jakt på kungen.

– TV4 och Aftonbladet fortsatte sin punktbevakning och förföljde kungaparet till Nykvarn där de stod och ropade sina frågor. Det skulle aldrig ta slut. De hade bestämt sig, de skulle ha svar, säger Bertil Ternert om kungens beslut att slutligen själv förneka anklagelserna i en intervju.

– Han bestämde själv att just uppgifterna om Lettström var viktiga att kommentera och det var därför han gjorde intervjun.

Överenskommelsen med TT var att kungen skulle svara på alla frågor som uppkommit med anledning av böckerna ”Den motvilliga monarken” och ”Den svenska gudfadern.”

Ställdes några förbehåll om frågorna på förhand?

– Nej, kungen skulle försöka svara på alla frågor, även de svåra, och det har han gjort nu.

Efter intervjun är hovets inställning att kungen nu har gjort vad han kunnat för att svara på alla frågor. Han kommer inte att göra några fler uttalanden om innehållet i böckerna.

– Alla frågor kommer att besvaras av hovet och vi kommer att säga att kungen har gett sitt svar, säger Bertil Ternert.

Tror du att medierna kommer att acceptera det?

– Ja, det räknar jag med. Aftonbladet skriver idag att de betraktar sina frågor som besvarade. Nu står ord mot ord och kungen är inte den som har något att bevisa. Grovt kriminella personer kommer med anklagelser som kungen har förnekat. De behöver träda fram och visa belägg för sina påståenden, annars är saken utagerad.

Som relativt nytillträdd informationschef vid hovet, vad är din reaktion på mediernas bevakning?

– Jag uppfattar att vissa medier driver en närmast personlig kampanj mot kungen, vilket jag inte var medveten om tidigare. Man ser kungen som en personlig måltavla, som ska kritiseras i allt han gör.

Finns det anledning för kungafamiljen att bli mer tillgängliga och kommentera medieuppgifter?

– Nej, jag fortsätter att vara talesperson och jag kommer att vara med där frågorna ställs. För kungens personliga del blir det ingen skillnad från tidigare.

Kristin Djerf

kristin.djerf@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.