Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Afrosvenskarna: Avgå, Liljeroth

Publicerad: 17 april 2012, 07:44
Uppdaterad: 6 december 2015, 14:25

UPPDATERAD. Konstnären Makode Aj Lindes installation, som ska likna en svart, könsstympad kvinna, fick kultur- och medieminister Lena Adelsohn Liljeroth att skratta gott. Nu väcker tilltaget stark kritik – och Afrosvenskarnas riksförbund kräver ministerns avgång.


I samband med Word Art Day bjöd Moderna Muséet in till vernissage i ämnet könsstympning.

Kulturministern och de andra gästerna bjöds på en tårta – som ska föreställa en skrikande, svart, könsstympad kvinna.

Tilltaget väcker våldsam kritik på en rad bloggar, samt på BUS Facebooksida, där bilder från eventet lagts upp.

”Jag blir helt enkelt skrämd av att det inte verkar finnas en koppling mellan den faktiska frågan och konstverket hos vare sig KRO eller kulturministern. Det verkar snarare vara vattentäta skott däremellan”, skriver exempelvis Deepedition.com.

Afrosvenskarnas riksförbund stämmer in i kritiken och kräver idag att kulturministern avgår.

”Enligt Moderna museet var ’tårtkalaset’ tänkt att problematisera kvinnlig omskärelse men hur detta ska göras med en tårta föreställande en rasistisk karikatyr av en svart kvinna komplett med ’blackface’ är oklart”, säger Afrosvenskarnas talesperson Kitimbwa Sabuni i ett pressmeddelande.

Lena Adelsohn Liljeroth säger, via pressekreteraren Karolin A Johansson, att tårtan "syftar till att utmana ett romantiserat och exotistiskt synsätt på den del av den västerländska historien som karaktäriserats av våld, slaveri och rasism".

– Konstverket är givetvis provocerande genom att den avsiktligen speglar en rasistisk stereotyp. Men jag har uppfattat att själva avsikten med konstverket är att utmana en romantiserad bild av västerländsk historia.

Hon fortsätter:

– Själva syftet med World Art Day är att diskutera och uppmärksamma konstens roll i samhället, att den ska vara en obunden kraft med yttrandefriheten som grund. Då måste den också få provocera och ställa obekväma frågor.

Se ett klipp från eventet här:

<iframe width="420" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/rCK6zvWEN_Q" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Fredrik Svedjetun

Chefredaktör och ansvarig utgivare

fredrik@dagensmedia.se

Matilda Niang

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News