lördag1 april

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

7 sociala medier-fadäser vi aldrig glömmer

Publicerad: 31 oktober 2014, 09:41
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:10

Rasism, osmakliga reklamkampanjer och Lars Ohlys penis. Här är sju sociala medier-haverier vi aldrig glömmer.


DT

Dante Thomsen


I veckan fick Marabou det hett om öronen efter att en av bolagets Facebook-administratörer klantat sig rejält.

I en statusuppdatering sågade den anställde statsminister Stefan Löfven och efterlyste nyval.

Problemet var bara att administratören glömt gå in på sin privata Facebook-sida och istället råkade skicka den hånfulla statusuppdateringen till Marabous 425 000 följare på Facebook.

Det är varken första eller sista gången ett företag eller politiker gör bort sig i de sociala medierna. Här är sju andra sociala medier-haverier vi minns.

1. Moderat kallar S-politiker för "klappturk"

Thomas Böhlmark var ansvarig för Moderaternas kommunikation i de sociala medierna. Det vill säga tills han på Twitter kallade den socialdemokratiska politikern Nalin Pekgul för en "klappturk", ett uttryck som ofta används i högerextrema och rasistiska miljöer på nätet.

Thomas Böhlmark tvingades snabbt pudla be om ursäkt. Han är fortfarande aktiv i Moderaterna men har inte längre något att göra med partiets officiella Twitter-konto.

Efter fadäsen såg Moderaterna även över sin policy för kommunikation i de sociala medierna.

2. US Airways går över alla gränser

En kvinnlig resenär twittrade ett klagomål till US Airways. Svaret hon fick hade hon aldrig väntat sig. De sociala medierna exploderade och flygbolaget tvingades snabbt gå ut med en ursäkt. Då var skadan redan skedd.

3. Canal Digitals text-tv-fail

Så här fel blev det när en anställd på Canal Digital skulle skriva en statusuppdatering om bolagets text-tv-tjänster.

Medarbetaren hade nämligen googlat fram en bild som hen använde till statusuppdateringen utan att notera att den var fejk – och att den innehöll text som inte direkt var rumsren.

Efter tabben lovade Canal Digital att hålla bättre koll på de bilder som bolaget laddar upp på Facebook.

4. Lars Ohlys penis blir rikskänd

Vänsterpartiets ex-ledare skulle visa upp en bild på sin Liverpool-tatuering på Instagram men råkade få med liiiite mer hud än det var tänkt.

Frågan är bara om bilden blev ett snoppfiasko eller en snoppsuccé. Lars Ohly själv verkade i alla fall inte vara allt för berörd av tabben.

" Ha ha, råkade visst lägga ut en bild på Instagram som visade mer än avsett. Nu åtgärdat", skrev han på Twitter.

5. Detta är bara osmakligt

National Rifle Associations hurtiga morgonhälsning kom bara timmar efter massakern i Aurora då tolv amerikaner sköts ihjäl på en biograf. Så usel tajming får man bara inte ha.

6. Egypten revolterar – då passar Kenneth Cole på att försöka sälja skor

Kenneth Cole såg sin chans att få lite gratis pr – och misslyckades fatalt. Den amerikanska designern tvingades senare be om ursäkt, samtidigt som de dramatiska scenerna i Egypten fortsatte att utspela sig i medierna.

7. Internetjätte sparkar kommunikationschefen – på flyget

Folk trodde inte sina ögon när de läste den här tweeten som IAC:s kommunikationschef Justine Sacco skrev strax innan hon klev på ett flygplan till Kapstaden.

Den rasistiska tweeten fick enorm spridning på Twitter under hashtagen #HasJustineLandedYet och på IAC, som bland annat äger The Daily Beast, Match.com och Vimeo, agerade man snabbt och sparkade kommunikationschefen innan hennes plan ens hunnit landa.

Dessutom kände sig IAC nödgade att skicka ut ett pressmeddelande för att be om ursäkt.

" Det är en skandalös och kränkande kommentar som inte alls återspeglas IAC:s åsikter och värderingar. Tyvärr befinner sig den anställde i fråga på en internationell flight och är onåbar, men det här är en mycket allvarlig sak och vi kommer att vidta lämpliga åtgärder”, skrev IAC.

En tagen Justine Sacco, som tidigare bland annat twittrat om sina sexdrömmar om en autistisk pojke, onani och att hon inte borde kunna få sparken för sina fylle-tweets, bad snabbt ursäkt. I dag jobbar hon med pr för appen Hot or Not.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev