Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

Plussiffror för Stampengruppen

Publicerad: 16 augusti 2017, 13:43
Uppdaterad: 17 augusti 2017, 12:49

Koncernen förbättrar sitt resultat med 78 miljoner kronor jämfört med föregående år.


Ämnen i artikeln:

Stampen

Efter förra årets rekonstruktion har Stampen under 2017 lyckats stabilisera sina finanser, konstaterar koncernen i sin delårsrapport. Rörelseresultatet för årets första sex månader var, före avskrivningar, 86 miljoner kronor. Det är en förbättring med 78 miljoner kronor jämfört med samma period 2016.

Kassaflödet från den löpande verksamheten, exklusive utbetalning av ackordslikvid om 250 miljoner kronor, är positivt med 140 miljoner kronor. Nettoskulden har under de senaste tolv månaderna minskat från 862 till 255 miljoner kronor.

– Det känns bra att kunna redovisa ett positivt resultat för halvåret och att vi uppnått en efterlängtad finansiell stabilitet. Våra verksamheter har kunnat återhämta sig och fått möjlighet att fokusera på affären och att anpassa sig till en allt mer digital tillvaro, säger Martin Alsander, koncernchef Stampengruppen, i en kommentar till rapporten.

Samtidigt minskade koncernen sin omsättning under den första halvan av året med fem procent jämfört med ifjol.

– Den stora utmaningen för branschen är fortsatt tappet i annonsintäkter för papperstidningarna. Men upplagorna har varit mer stabila än på länge och vi ser att nya digitala läsarintäkter kommer att bidra positivt till medieverksamhetens intäkter framöver, säger Martin Alsander.

I mars tillträdde Johan Hansson som ny vd för Stampen media. En månad senare tillträdde Christofer Ahlqivst som ny chefredaktör för GP. Flera av koncernens tidningar har under året lanserat plustjänster för digital läsning. Under andra halvan av året kommer plustjänster lanseras även för Stampens resterande titlar, däribland Göteborgs-posten.

Stampen första halvåret 2017

• Nettoomsättningen uppgick till MSEK 1 267, en minskning med 5 procent från föregående år.

• Rörelseresultat före avskrivningar (EBITDA) uppgick till MSEK 86 (8).

• Reaeffekter från avyttrade verksamheter uppgick till MSEK 9 (-27) och övriga poster av engångs-karaktär uppgick till MSEK 25 (-24).

• Resultatet efter finansiella poster uppgick till MSEK 28 (-87).

• Periodens kassaflöde var MSEK -128. I kassaflödet (förändring av rörelsekapitalet) ingår utbetalning av ackordslikvid om cirka MSEK 250.

Mikaela Åkerman

Mikaela.Akerman@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Stampen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.