Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

Peter Springare anmäler chefer till JK

Publicerad: 24 mars 2017, 11:23
Uppdaterad: 24 mars 2017, 11:23

"Myndigheten har konstant trakasserat och misskrediterat mig".


Polisutredaren Peter Springare har på kort tid blivit ett välkänt namn i samhällsdebatten efter ett uppmärksammat inlägg på Facebook den 3 februari.

Springare, som nu skriver krönikor för Nyheter Idag, har mött stort motstånd för att i sin roll som polisman hänvisat till sitt utredningsarbete och använt sig av utländska namn och kopplat dem till brottsrubriceringar på ett kritiskt sätt.

Springare har bland annat anmälts för hets mot folkgrupp och nyligen befann han sig i blåsväder igen efter att i ett Facebook-inlägg skrivit att han vill "förinta vänsterextrema journalister".

Nu anmäler Peter Springare sina chefer på polismyndigheten.

"Ända från mitt första uppmärksammade inlägg den 3 februari, har myndigheten konstant trakasserat och misskrediterat mig", skriver Örebropolisen Peter Springare i en anmälan till justitiekanslern (JK) som Nyhetsbyrån Siren begärt ut.

Peter Springare går hårt mot ledningen i det egna polisområdet och anför att han känner sig starkt kränkt och utpekad som brottsling.

Han påpekar också att myndighetens behandling av honom har skickat tydliga signaler till poliser ute i landet att man inte ska framföra sina åsikter offentligt.

Polismyndigheten har offentligt meddelat misstankar om brott till följd av Peter Springares inlägg. Något som polismannen vänder sig mot eftersom att han anser att det inte "finns rekvisit uppfyllda för något brottsligt i min text, varför jag heller inte blivit delgiven någon misstanke överhuvudtag".

"Trots detta har myndigheten ohämmat fortsatt att offentligt kommentera mina skriftliga yttringar och insinuerat nya brott och initierat nya undersökningar för att se om jag begår olagligheter. Senast här om dagen var det fråga om en tillsatt utredning för att se det lagliga i att jag helt oavlönad blivit erbjuden att skriva mina debattinlägg på Nyheter Idags sida på nätet. Man fick också hjälp av Polisförbundets ordförande att ifrågasätta och misskreditera mig för att jag avsåg att skriva krönikor om dagsaktuella debattämnen på denna sida", skriver Peter Springare i anmälan.

Viktor Ek

viktor.ek@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News