Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag29.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medier

Per Sinding-Larsen om SXSW: "Sorgligt när man tänker efter"

Publicerad: 18 Mars 2018, 07:00
Uppdaterad: 17 Mars 2018, 10:22

"'Ansvar och anständighet' har varit ledord för mig här, säger Per Sinding-Larsen när han sammanfattar SXSW. Foto: Wikimedia Commons

HELGLÄSNING. Militärisk planering, ansvar och anständighet är ledorden när musikjournalisten Per Sinding-Larsen sammanfattar SXSW och ger sina bästa tips för att få ut det mesta av besöket.


Musikjournalisten Per Sinding-Larsen står "med ena foten ute i korridoren" när Dagens Media ringer upp honom, han ska snart iväg på konsert och se den svenska artisten "Cherrie". Sedan 8 mars har han för SVT:s räkning rapporterat från SXSW, idag söndag lider festivalen mot sitt slut.

Per Sinding-Larsen har besökt festivalen sex gånger tidigare, men i år och förra året besökte han även SXSW interaktiva del.

– Det här är en av de främsta platserna i världen där man kan hitta de kommande stora namnen. Tanken med festivalen är att på något vis lyfta fram det nya som händer och drömmarna som leder dit.

Per Sinding säger att det finns ett samband mellan festivalens musikdel och den interaktiva delen, allting hänger samman.

– Det är inte jättestor skillnad om man håller på med forskning, affärsidéer eller låtar. Jag är nyfiken på framtidsfrågor och vad det är som händer, jag kan förstå omvärlden genom musik.

Det här året ser Per Sinding-Larsen ett skifte i hur talarna pratar om teknik och innovation, festivalen har präglats av en mer problematiserande ton. Grundläggande mänskliga värden har fått ta plats det här året oavsett om det handlar om #Metoo, hur vi människor ska hantera AI, eller vilket ansvar stora medieplattformar har för sin omvärld.

– "Ansvar och anständighet" har varit ledord för mig här. Mantrat "tekniken löser allt" har präglat SXSW, men i år har det bytts ut mot en mer nödvändig och nykter diskussion om ansvar och anständighet på flera olika plan. Det har dels handlat om uppförande på nätet och en diskussion om hat och hot. Diskussionen om Google har varit stor även här, det är inte bara i Sverige som debatten pågår, och #Metoo har satt färg på festivalen.

En av de största snackisarna under festivalens gång har varit Elon Musk frågestund som besökarna fick reda på via ett mail natten innan den skulle hållas.

Hur upplever du att intresset för SXSW är?

– Intresset växer på alla plan. Det är egentligen sorgligt när man tänker efter. Spjutspetsen inom utbildning, media, musik, film och politik samlas här och det visar på att det finns ett extremt stort behov att prata om de här frågorna, om vår framtid och möjligheter men också om svårigheter. De här typen av samtal är sådana som borde föras i varje land hela tiden.

Är alla talare så coola och inspirerande som de verkar på SXSW, eller har det funnits "flopptalare" också?

– Otaliga! Det är livsfarligt att gå in och lyssna på ett panelsamtal utan spets. Vill jag lära mig mer om kvantfysik, som jag var intresserad av idag, går jag in och lyssnar på en talare och hör en sida. Jag sätter mig inte och lyssnar på en panelsamtal med fem olika sidor. Känslan av att man ständigt missar något bär alla på här.

Ja, vad har du för tips till den som ska gå på SXSW nästa gång för första gången?

– Man måste vara oerhört förberedd, det löser sig inte när man kommer ned hit. Det krävs militärisk planering. Man behöver förbereda sig i god tid innan, beroende om man besöker SXSW på heltid eller inte, och lägga ned ett ambitiöst jobb på planering. Det gäller att kolla upp schemat noga och ta med i beräkningarna att köerna är många och långa. Även om Austin är en relativ liten amerikansk storstad så kan man missa det man ska gå på, på grund av att det är för kort mellan programpunkterna.

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.