Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

Nytt massklander av TT-telegram

Publicerad: 30 maj 2018, 12:00
Uppdaterad: 30 maj 2018, 12:35

För andra gången på kort tid har ett stort antal tidningar klandrats för ett TT-telegram de publicerat på sina plattformar. PO skriver bland annat att det är tidningarnas ansvar att låta den utpekade psykiatrikern bemöta anklagelserna.


Ämnen i artikeln:

TT

Pressens Opinionsnämnd klandra ett telegram TT Nyhetsbyrån skickade ut 24 augusti 2017. Notisen byggde på uppgifter i SVT om en utpekad psykiatriker som ska fått nya anmälningar emot sig. Vid publcieringstillfället fanns dock bara en anmälan, konstarerar Allmänhetens Pressombudsman.

PO skriver att en anmälan till Ivo kan göras av vem som helst och inte säger någonting om skuldfrågan samt att en namnpublicering antyder att uppgifterna i anmälningarna är allvarliga och relativt väl belagda.

”Uppgifterna i telegrammet är av sådan art att det hade varit rimligt att låta den berörde komma till tals i samma text. Men tidningen har inte vidtagit någon åtgärd för att anmälaren ska få försvara sig eller förklara. Något som inte var möjligt på grund av automatpubliceringen.”

Nu klandras ett 30-tal tidningar som publicerat notisen, och PO skriver uttryckligen att det är deras ansvar att söka den utpekade för ett bemötande.

”Telegrammet avslutas med att TT sökt NN för en kommentar. Denne framhåller i sin anmälan att den åtgärd som TT vidtagit inte varit tillräcklig och att resultatet blivit att endast ena sidan fått yttra sig. Oavsett vilka åtgärder TT vidtagit, ligger emellertid det pressetiska ansvaret för att låta den utpekade komma till tals på den publicerande tidningen. Sammantaget finner jag att tidningen inte iakttagit den försiktighet som krävs vid anmälningar när den namngivit NN. För det bör tidningen klandras.”

LÄS MER: PON fäller flera tidningar för TT-telegram

Pressens Opinionsnämnd går på PO:s linje och klandrar tidningarna.

Det är andra gången i år som ett stort antal tidningar klandras för att ha publicerat ett TT-telegram, i vissa fall automatiskt. Båda telegrammen publicerades under 2017.

– Vår publicistiska policy slår fast att TT:s linje ska vara försiktig och i de här exemplen konstaterar vi att vi inte levt upp till den försiktighetsprincipen i tillräckligt hög grad. De har lett till åtgärder kring våra rutiner. TT publicerar under ett år uppemot 100 000 texter via sin nyhetslina, men en klandrad publicering är – inte minst givet vår roll som underleverantör – givetvis att betrakta som ett misslyckande. Allt vårt arbete bygger naturligtvis på att vara till nytta för våra kunder”, säger TT:s redaktionschef Daniel Kjellberg  i en kommentar på TT:s sajt.

TT Nyhetsbyrån skulle helst vilja bli en del av det pressetiska systemet för att undvika att kunderna drabbas av massfällningar.

– De enskilda utgivarnas ansvar är naturligtvis en grundläggande princip, men utan att rubba på den skulle TT gärna bli en del av det pressetiska systemet och på ett tydligare sätt kunna ta pressetiskt ansvar för det material vi förser våra kunder med. Men som de nuvarande stadgarna ser ut är det troligen inte möjligt”, säger TT:s vd och chefredaktör Jonas Eriksson.

Axel Andén

Ämnen i artikeln:

TT

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.