Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

Nytt finansieringssystem för public service ska utredas

Publicerad: 20 december 2016, 14:55
Uppdaterad: 20 december 2016, 15:00

Cilla Benkö och Hanna Stjärne kommenterar beslutet.

En långsiktig och hållbar plan för public service ska utredas. SR:s vd Cilla Benkö och SVT:s vd Hanna Stjärne kommenterar beslutet.


Ämnen i artikeln:

SRSVT

I dag har regeringen beslutat om att tillsätta en parlamentarisk kommitté som bland annat ska utreda ett nytt system för finansiering av radio och tv i allmänhetens tjänst.

Kommittén har som uppdrag att föreslå ett långsiktigt hållbart finansieringssystem. Syftet är att ge programföretagen förutsättningar att utveckla en oberoende verksamhet av hög kvalitet och relevans i det moderna medielandskapet.

Arbetet ska redovisas senast den 30 september nästa år.

– Ett starkt och oberoende public service har en avgörande betydelse för vår demokrati och det öppna samhället. En stabil och långsiktig finansiering förutsätter ett brett parlamentariskt stöd och jag ser fram emot de konstruktiva diskussioner som partierna nu kan ha i kommittén, säger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke, i en kommentar.

Uppdraget ligger i linje med riksdagens tillkännagivande från den 8 april 2015.

Sveriges radios vd, Cilla Benkö, ser positivt på finansutredningen.

– Det är bra att finansieringsutredningen har som avgörande förutsättning att public service har en stabil och förutsägbar finansiering som är utformad för att värna företagens oberoende. Det är också bra att direktiven slår fast att det ska tas fram ett konkret förslag där public service finansieringsmedel fortsatt hanteras helt åtskilt från statens budget och att finansieringsmodellen enbart ska omfatta public service, säger Cilla Benkö, i ett pressmeddelande och fortsätter:

– En framtidssäker plattformsoberoende avgiftsmodell är en förutsättning för att Sveriges Radio fortsatt ska kunna vara ett oberoende riksmedia med en stark lokal närvaro och en öppen demokratisk arena på alla plattformar.

Även Hanna Stjärna kommenterar beslutet.

– Det är bra att utredningen om finansieringen av public service startar i god tid inför nästa sändningstillstånd. Den nuvarande radio- och tv-avgiften behöver moderniseras, säger hon i en kommentar och fortsätter:

– SVT:s oberoende är centralt för trovärdigheten och därför är  det klokt att det redan nu slås fast att finansieringen ska ligga utanför statsbudgeten. Med tanke på de avskräckande exempel på politisk styrning av medier som finns i vår omvärld ska största möjliga avstånd mellan politiken och publicistiken eftersträvas.

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SRSVT

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News