Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

Nytt avhopp från Fokus: "Vill inte vara ditt alibi"

Publicerad: 16 december 2016, 13:05
Uppdaterad: 16 december 2016, 14:50

Krönikören Marianne Lindberg De Geer lämnar tidningen i protest.


I ett mejl till chefredaktören Johan Hakelius uttrycker Marianne Lindberg de Geer sitt missnöje med det hon uppfattar som "högerpropaganda" i Fokus. I mejlet till Johan Hakelius skriver hon bland annat:

"Med Heberlein som återkommande krönikör i tidningen, förstår jag nu fullt ut vad du menar med att vidga åsiktskorridoren. Ann Heberlein har kommit ut i Fokus som en fullblodspopulist i SD:s anda. På så sätt blir jag och flera av dina skribenter, alibin för den högerpropaganda som Fokus väljer att saluföra genom henne. Åsikter som du själv Johan, saluför, även i andra medier."

Därför väljer hon nu att sluta skriva för tidningen. " Jag vill inte vara ditt alibi, så det är dags att tacka för mig", konstaterar Marianne Lindberg De Geer i mejlet.

– Det är tråkigt, jag tycker att hon har tillfört mycket. Men våra krönikörer är inte livegna, säger Johan Hakelius till Dagens Media.

Hur ser du på blandningen av åsikter som framförs i Fokus?

– Min idé är att vi ska kunna samla människor från olika håll och låta dem föra fram sina åsikter. Men vi lever i en tid när det blir svårare och svårare, det finns en väldig polarisering.

Hur tycker du sammantaget att du lyckats?

– Det är ett jobb som aldrig blir färdigt, man måste jobba med det hela tiden. Men jag tycker det är svårt att säga att vi har någon politisk slagsida. Det är väl i så fall jag som har den tydligaste högerstämpeln.

I går delade Fokus ut sin årliga utmärkelse Årets Svensk – som i år går till vänsterpartisten Amineh Kakabaveh.

Niclas Rislund

niclas@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.