Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag11.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medier

Nya kollektivavtal klara

Publicerad: 27 Maj 2016, 13:08
Uppdaterad: 27 Maj 2016, 13:13

Nya avtal undertecknade av Journalistförbundet och Medieföretagen.


Journalistförbundet och Medieföretagen undertecknade den 27 maj nya kollektivavtal på avtalsområdena dagspress, tidskrift, etermedier och public service.

Avtalen innehåller bland annat:

• medarbetar- och utvecklingssamtal för alla medarbetare

• åtgärdsprogram för medarbetare som halkat efter lönemässigt

• partsgemensam implementering av Arbetsmiljöverkets nya föreskrift

• löneökningar på 2,2 procent• avtalsperiod på 12 månader

• översyn av avtalen ur diskrimineringssynpunkt

• nya semesterregler på public service-området

 

− Att varje medarbetare garanteras medarbetar- och utvecklingssamtal är mycket positivt. Framför allt får vi in tvingande skrivningar om åtgärdsprogram för medarbetare som halkat efter lönemässigt, säger Jonas Nordling som är ordförande för Journalistförbundet, i ett pressmeddelande.

Lönemässigt innebär avtalet en nivåhöjning på 2,2 procent under en avtalsperiod på 12 månader, från 1 april 2016 till och med 31 mars 2017. Lägstalönerna höjs för journalister med akademisk examen till 24 641 kronor och för övriga till 22 405 kronor.

Journalistförbundets och Medieföretagen är överens om att under avtalsperioden inleda en översyn av avtalen ur ett diskrimineringsperspektiv.

− Våra kollektivavtal har funnits länge och såväl lagstiftning som samhälleliga normer och värderingar har skiftat genom åren. Det är nödvändigt att gå igenom avtalen gemensamt så att vi säkrar att avtalen inte innehåller skrivningar som kan strida mot diskrimineringslagstiftningen, säger Jonas Nordling.

Avtalet på public service innehåller samma löneprocess som parterna kommit överens om på övriga avtalsområden. Däremot finns det specifika skrivningar om semesterregler som bara gäller på public service-området.

Förhandlingarna om nya kollektivavtal inom bemanning fortsätter.

Janne Naess

Bildredaktör, fotograf och reporter

janne.naess@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.