Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

Ny sajt kartlägger övergrepp mot journalister

Publicerad: 7 augusti 2017, 07:30
Uppdaterad: 7 augusti 2017, 07:58

Ny sajt ska kartlägga övergrepp mot journalister i USA. Foto: Wikimedia

Efter utvecklingen i USA – Över 20 pressfrihetsorganisationer kartlägger tillsammans övergrepp mot journalister. "Vi ser med oro på utvecklingen i USA och det är därför vi ser en stor nytta med en sådan här satsning" säger Reportrar utan gränser.


Ämnen i artikeln:

Reportrar utan gränser

Den nya sajten ”US press freedom tracker” ska kartlägga alla inskränkningar som görs mot pressfriheten i USA. Plattformen är ett samarbete mellan över tjugo pressfrihetsorganisationer, varav Reportrar utan gränser är en.

– Reportrar utan gränser ser med oro på utvecklingen i USA och det är därför vi ser en stor nytta med en sådan här satsning. Samtidigt som USA har ett starkt juridiskt skydd för yttrande- och pressfrihet måste detta ständigt försvaras. Ordningen kan inte tas förgiven. USA har sjunkit i vårt årliga Pressfrihetsindex och befinner sig nu på plats 43 av 180 länder. US Press Freedom Tracker blir ett sätt för oss och de andra deltagande organisationerna att försöka belysa den negativa utvecklingen, säger Jonathan Lundqvist som är ordförande för Reportrar utan gränser, i ett pressmeddelande.

Pressfrihetsorganisationen skriver att 19 journalister har gripits i USA i samband med arbete i år, och att tio av dem riskerar åtal. År 2017 har även tio journalister stoppats vid den amerikanska gränsen, och elva har råkat ut för fysiska övergrepp.

Under de senaste månaderna har journalister anklagats för brott när de rapporterat från protester i Washington DC och North Dakota. Journalister har även stoppats vid gränsen och fått sina elektroniska enheter genomsökta.

Initiativtagare till satsningen är Committee to protect journalists och Freedom of the press foundation. Sajten samlar information från nyhetsrapportering och tips som skickas direkt till redaktionen från journalister och organisationer. Informationen används sedan för i påverkanskampanjer och andra aktioner.

Janne Naess

Bildredaktör, fotograf och reporter

janne.naess@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Reportrar utan gränser

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.