Ny sajt kartlägger övergrepp mot journalister

2017-08-07 09:30  
Ny sajt ska kartlägga övergrepp mot journalister i USA. Foto: Wikimedia

Efter utvecklingen i USA – Över 20 pressfrihetsorganisationer kartlägger tillsammans övergrepp mot journalister. "Vi ser med oro på utvecklingen i USA och det är därför vi ser en stor nytta med en sådan här satsning" säger Reportrar utan gränser.

Den nya sajten ”US press freedom tracker” ska kartlägga alla inskränkningar som görs mot pressfriheten i USA. Plattformen är ett samarbete mellan över tjugo pressfrihetsorganisationer, varav Reportrar utan gränser är en.

– Reportrar utan gränser ser med oro på utvecklingen i USA och det är därför vi ser en stor nytta med en sådan här satsning. Samtidigt som USA har ett starkt juridiskt skydd för yttrande- och pressfrihet måste detta ständigt försvaras. Ordningen kan inte tas förgiven. USA har sjunkit i vårt årliga Pressfrihetsindex och befinner sig nu på plats 43 av 180 länder. US Press Freedom Tracker blir ett sätt för oss och de andra deltagande organisationerna att försöka belysa den negativa utvecklingen, säger Jonathan Lundqvist som är ordförande för Reportrar utan gränser, i ett pressmeddelande.

Pressfrihetsorganisationen skriver att 19 journalister har gripits i USA i samband med arbete i år, och att tio av dem riskerar åtal. År 2017 har även tio journalister stoppats vid den amerikanska gränsen, och elva har råkat ut för fysiska övergrepp.

Under de senaste månaderna har journalister anklagats för brott när de rapporterat från protester i Washington DC och North Dakota. Journalister har även stoppats vid gränsen och fått sina elektroniska enheter genomsökta.

Initiativtagare till satsningen är Committee to protect journalists och Freedom of the press foundation. Sajten samlar information från nyhetsrapportering och tips som skickas direkt till redaktionen från journalister och organisationer. Informationen används sedan för i påverkanskampanjer och andra aktioner.

Janne Naess

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt