Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medier

Ny faktagranskare klar för lansering

Publicerad: 2 Mars 2018, 13:53
Uppdaterad: 5 Mars 2018, 12:19

Martin Jönsson, redaktionell utvecklingschef DN. Foto: Anette Nantell.

Sveriges största mediebolag står redo att sjösätta den gemensamma faktagranskaren Faktiskt.se. Inspirationen kommer bland annat från den norska föregångaren faktisk.no.


Ämnen i artikeln:

DNSvD

I mitten av april lanseras sajten  www.faktiskt.se, som en del i ett samarbete mellan ett antal svenska medieföretag, bland dem Sveriges Television, Sveriges Radio Ekot, Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter. Samarbetet gäller områdena utbildning, metodik och spridning av faktagranskning under valrörelsen. Inspirationen till initiativet kommer från den norska motsvarigheten faktisk.no och franska Cross.check.

Faktisk.se kommer emellertid att fungera på ett annat sätt än sin norska föregångare, och kommer inte att ha en egen redaktion.

– Nej, det är bara namnet som är det samma. Vi kommer att jobba helt självständigt på våra olika redaktioner, men på ett liknande sätt och länkat till Faktiskt.se, säger Martin Jönsson, redaktionell utvecklingschef på DN till Dagens Media, och fortsätter:

– Alla medieaktörer om ingår i samarbetet har anslutit sig till "The International Fact-Checking Network", och följer deras standarder och källredovisningsmetoder.

Faktisk.no fick, som Dagens Media tidigare har berättat, stöd från Facebook för att få bättre spridning av sitt faktagranskande material inför valet i Norge.

Har ni ett liknande samarbete med Facebook i Sverige inför valet?

– Jag vet inte riktigt hur diskussionen med Facebook ser ut i frågan, men om Facebook vill lyfta fram oss så är det ju bra.

Fem av Sveriges största medie­koncerner, SVT, SR, Bonnier, Schibsted och NTM, har fått 7,7 miljoner kronor i stöd från statliga Vinnova för att utveckla fyra digitala projekt under tre års tid:

Valkollen som ska faktakontrollera påståenden i sociala medier, Faktagranskaren som ska underlätta redaktionernas verifiering av källor, Personaliseringsmotorn som ska matcha innehåll mot användarnas behov och Automatiserad Nyhetsvärdering som ska nyhetsvärdera exempelvis kommunernas diarier.

Är Faktisk.se en del av Vinnovaprojektet?

– Det mesta av det här projektet finansierar vi själva, men det är möjligt att vi ansöker om att få använda en del av Vinnovapengarna för att utveckla den gemensamma tekniska plattformen.

Janne Naess

Bildredaktör, fotograf och reporter

janne.naess@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

DNSvD

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.