Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

Ny Facebookskandal – 90 miljoner konton kan ha kapats

Publicerad: 1 oktober 2018, 09:00
Uppdaterad: 2 oktober 2018, 11:27

Sociala medier-jätten stäms för eventuellt brott mot GDPR.


Ämnen i artikeln:

Facebook

I fredags kom nyheten om nya stora integritetsbrister hos Facebook. 50 miljoner konton har i ett dataintrång kapats och ytterligare 40 miljoner riskerar att drabbas. De hittills okända angriparna kan dessutom få tillgång till tjänster som användare valt att logga in sig på via Facebook och kopplade Instagram och Spotify-konton.

Enligt New York Times har även Facebook-grundaren Mark Zuckerbergs och den operativa chefen Sheryl Sandbergs konton hackats. 

Kort tid efter att nyheten kom ut så stämdes Sociala Medier-jätten av två amerikanska användare, och av den Irländska dataskyddsmyndigheten DPC. Myndigheten utreder nu om Facebook har brutit mot GDPR, vilket om så är fallet, kan innebära böter på uppemot 14 miljarder kronor för plattformen.

Det var Facebook själva som i fredags meddelade att intrånget skett, och att hackarna fått tillgång till användares flöden samt personlig information som bilder, vänner och adressuppgifter.

I sambandet med nyheten sjönk Facebooks aktie med 2,6 procent.

Attacken har kunnat genomföras  på grund av en svaghet i  en uppdatering som gjordes sommaren 2017. Facebook har anmält intrånget till FBI, och det är fortfarande oklart om de kapade kontona har missbrukats på något vis.

Janne Naess

Bildredaktör, fotograf och reporter

janne.naess@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Facebook

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev