Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

Nu kan du panta dina påsar

Publicerad: 31 juli 2018, 08:58
Uppdaterad: 31 juli 2018, 09:02

Med appen Pantapåsen kan du...panta din påse. Foto: Pantapåsen

Med appen Pantapåsen ska du i framtiden kunna panta allt från mjölkpaket till tvålflaskor – men inledningsvis är det apotekets plastpåsar som blir pantbara.


Genom att ge påsen ett värde i kronor – precis som för burkar och PET-flaskor – ges konsumenten ytterligare en anledning att återvinna istället för att kasta påsen. . Tekniken kräver inga dyra investeringar i nya pantstationer utan nyttjar de över 5000 befintliga obemannade återvinningsstationerna runt om i landet.

– Det känns fantastiskt att Apoteket väljer att införa pant på sina påsar. Jag är övertygad om att det här kommer öppna upp för att fler börjar ta ett större ansvar för sina förpackningar, säger Pantapåsens vd och grundare Suwar Mert.

Man köper sina påsar som vanligt i butiken, installerar appen PantaPåsen och tar sedan med sig påsarna till en återvinningsstation. Väl där scannas streckkoderna av med appen, och pengarna fås tillbaka direkt i appen. Därefter kan man välja att föra över pengarna till sitt bankkonto, ge bort dem till en vän, eller skänka dem till välgörenhet.

De pantbara påsarna kommer att finnas till försäljning i tre butiker i Stockholmsområdet: Apoteket Mall of Scandinavia i Solna, Apoteket Kungsmyntan på Drottningholmsvägen och Apoteket Björnen på Folkungagatan.

Janne Naess

Bildredaktör, fotograf och reporter

janne.naess@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.