Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera


Medier

"Nu får de betala för alla kvadratmeter de använder"

Almedalens projektledare Mia Stuhre bemöter kritiken från Aftonbladets Lena Melin om den höjda markhyran. Hon menar att Aftonbladet tidigare år betalat för mindre utrymme än de faktiskt använde.

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se


Publicerad: 27 Februari 2017, 15:34
Uppdaterad: 28 Februari 2017, 08:01

Ämnen i artikeln:

AlmedalenAftonbladet

I går riktade Lena Mellin hård kritik mot Almedalsveckan och Region Gotland i en kolumn. Hon kritiserade bland annat att markhyran har ökat med 460 procent på bara två år. Från 36 000 kronor till 195 000 kronor.

Mia Stuhre är projektledare för Almedalsveckan och kan förstå Lena Mellins kritik och problematiken kring det hon beskriver i sin krönika.

– Om det gör att vår demokratiska mötesplats är hotad så är det problematiskt. Men om fortfarande finns en marknad som vill betala så har vi svårt att stoppa det. Sedan försöker vi inom Region Gotland hitta alternativ, vi ordnar exempelvis sovplats i skolor och man kan boka mötesplatser i via våra egna lokaler, säger Mia Stuhre till Dagens Media.

Men är det rimligt att ta så mycket betalt för markplatser, enligt Lena Mellin har priserna ökat med 460 procent på bara två år?

– Vi har tidigare haft en taxa för Aftonbladet för 50 kvadrat men de har använt närmare 200 kvadratmeter. Nu låter vi de betala för alla kvadratmeter de använder, därför har priserna höjts så mycket, säger Mia Stuhre och fortsätter:

– Men mediebolagen är jätteviktiga för oss och grundtanken i Almedalen är tillgänglighet. Tillgängligheten är att kunna läsa om vad som händer under Almedalen även om man inte är på plats.

En ny taxa för markhyra gäller sedan årsskiftet. Tidigare fanns fyra olika nivåer, där pristaket gick vid 50 kvadratmeter även om man hyrde mer mark än så. Nu tar man istället betalt per kvadratmeter, något som Mia Stuhre gör att fler och mindre aktörer släpps in på arenan.

Finns det en oro från er sidan kring den här kritiken?

– Ja, om effekten blir att medierna kanske väljer att bevaka i mindre omfattning, medier behövs i det demokratiska samhället, avslutar hon.

Det är inte bara Lena Mellin som varit kritisk kring prissättningarna, även Svenskt Näringsliv är starkt kritisk till den nya prisättningen, skriver Helagotland.se.

Ämnen i artikeln:

AlmedalenAftonbladet

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Missa ingenting från Dagens Media! Prenumerera på vårt nyhetsbrev helt gratis!

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.