Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera
SökMedier

Nils Funcke: "Ett hot mot yttrandefriheten"

Publicerad: 8 November 2016, 07:50
Uppdaterad: 8 November 2016, 08:11

Nils Funcke varnar för att förslaget om det nya mediestödet hotar yttrandefriheten, eftersom det finns krav på det journalistiska innehållet.


Ämnen i artikeln:

Medieutredningen

Förutom det stundande presidentvalet var gårdagens snackis slutbetänkandet av Medieutredningen.

Dagens presstöd i form av driftstöd föreslås slopas och istället ersättas av ett produktionsstöd. Tanken är att den nya mediestödet ska omfatta alla innehålls- och spridningssformer.

Förändringen innebär att stödet inte är begränsat till betalda tidningar, utan kan ges även till digitala medier, gratistidningar, nyhets- och bildbyråer.

Flera i branschen var positiva till förslaget om det nya stödet.

Men yttrandefrihetsexperten Nils Funcke är skeptisk mot kriterierna för stödet och varnar för att förslaget hotar yttrandefriheten.

Bland de nya kriterierna ingår det nämligen särskilda krav på innehållet. Det måste vara av hög kvalitet, inre mångfald och präglas av principen om alla människors lika värde och den enskilda människans frihet och värdighet.

Förut har presstödet fördelats utan granskning av innehåll eller mediets inriktning.

Under gårdagens presskonferens var Anette Novak beredd på att möta invändningar kring kriterierna men menade att det inte skadar yttrandefriheten.

Men Nils Funcke är av en annan uppfattning. I en debattartikel i Expressen skriver han:

"Det kan framstå som välmenande att medier som väcker 'misstro', utan att de gör sig skyldiga till hets mot folkgrupp, inte ska få statligt stöd. Men ur askan i elden reser sig ett hot mot yttrandefriheten när den behövs som bäst."

Han skriver att det finns flera historiska exempel där staten på ett eller annat vis försökt att styra medier i kristider. Nils Funcke påpekar även att en av grundprinciperna i främst tryckfrihetsförordningen är etableringsfriheten.

"Staten får inte med negativa åtgärder motverka någon som vill eller ger ut exempelvis en skrift eller webbtidning på grund av dess innehåll. Även en selektiv riktad positiv åtgärd får de facto en negativ effekt för någon annan."

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se


Ämnen i artikeln:

Medieutredningen

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.